среда, 13. октобар 2021.

Весић: Обновљен обелиск на Бранковом мосту

Поводом обележавања 60 година од одржавања Прве Београдске конференције несврстаних земаља, Град Београд обновио је обелиск који се налази поред Бранковог моста, подигнут 1961. године у част Прве конференције, написао је заменик градоначелника Горан Весић на свом Фејсбук налогу.

– Обелиск је висок 25 метара и налази се на бетонском постаменту. На њему је постављен натпис у бронзи, са информацијом о датуму подизања и датуму обнове поводом Девете конференције, одржане у августу 1989. године. Обелиск представља архитектонско-урбанистичку вредност, урбани репер и значајну историјску вредност као материјално сведочанство Покрета несврстаних. Налази се у оквиру просторне културно-историјске целине „Косанчићев венац”, која је утврђена за културно добро 1971. године – написао је Весић.

Како је навео, обнова је извршена према пројекту и под надзором Завода за заштиту споменика културе Града Београда. 

– У зони постамента демонтирана је девастирана камена облога заједно са комеморативном бронзаном плочом. Бетонско језгро постамента санирано је репаратурним малтером. Изрезане су нове плоче камене облоге постамента, димензија и завршне обраде идентичних у свему према аутентичним, и истима је поново обложен постамент споменика. Нова камена облога премазана је антиграфитном заштитом како вандали и хулигани више не би уништавали споменик. Комеморативна бронзана плоча је очишћена и конзервирана, а потом поново монтирана са чеоне стране постамента – рекао је заменик градоначелника.

Како је истакао, радови на санацији обелиска изведени су из средстава Града Београда, у оквиру Програма хитних интервенција на споменицима и спомен-обележјима на територији града Београда. 

– У исто време, ЈКП „Зеленило – Београд” је извело радове на обнови оштећених стаза и мобилијара парка, као и радове на хортикултурном уређењу непосредне околине споменика – рекао је Весић.