среда, 13. октобар 2021.

Радојичић: Мала и средња предузећа су окосница стабилног привредног развоја у Београду

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас, у оквиру акције „Градоначелник у вашем дому, вама на услузи”, предузетничку породицу Капетановић и њихове производне погоне „Belwood hangers” на општини Палилула. Обиласку је присуствовао и председник општине Палилула Мирослав Ивановић.

Радојичић је истакао да је „Belwood hangers” успешна породична компанија која производи офингере и више од 90 одсто својих производа пласира на страна тржишта.

– Разговарамо са успешним привредницима, који су изузетно важни, јер нема правог развоја града без људи који успешно воде свој бизнис и на тај начин доприносе економском прогресу. Ова приватна компанија, коју воде сестра и брат Сена и Дејан Капетановић, представља прави пример да jе и у овим изазовним временима могуће успешно пословати, производити и пласирати производе на страна тржишта. Они су овим послом почели да се баве пре 20 година и њихов концепт може да послужи другим младим људима као пример како се на добар начин развија пословање – рекао је Радојичић.

Градоначелник је нагласио да свака успешна фирма даје допринос укупном привредном напретку и подсетио да постоји и веома важно питање едукације кадра, како би се људи лако прилагодили сваком виду посла у савременом окружењу.

– Породица Капетановић ми је током разговора скренула пажњу да постоји проблем са недостатком радне снаге и да су им од Града потребни програми едукације за запослене. Дуално образовање је важно питање за Град Београд, јер ће млади који се образују кроз праксу и теорију лакше моћи да се боље снађу и прилагоде пословном окружењу. Овде смо са председником општине и важно је да сарађујемо са привредницима и подржимо њихове напоре да буду успешни у свом послу. Привредна комора Београда, која је тренутно у саставу Привредне коморе Србије, има велики број програма и обука за предузетнике, како у домену унапређења пословних вештина тако и на пољу обуке за писање конкретних бизнис планова – поручио је Радојичић.

Градоначелник је додао да је од својих домаћина чуо занимљиве детаље о путу који су прешли да би данас успешно пословали.

– Ова компанија запошљава више од 50 радника, а производе пласирају и највећим светским брендовима из света моде. Разговарали смо о асфалтирању улице којом се прилази производним погонима компаније „Belwood hangers”. Општина већ следеће године има у плану да уради тај посао – истакао је Радојичић.

Према његовим речима, за Општину Палилула једна од најважнијих тема је изградња канализационе мреже на левој обали Дунава.

– Расписан је тендер за изградњу постројења за прераду отпадних вода, а у наредном месецу биће расписан тендер за изградњу секундарне мреже у шест делова ове општине. То је пројекат на којем се интензивно ради. Подсећам да је обезбеђен кредит код Европске инвестиционе банке од 35 милиона евра док ће Град Београд учествовати са 15 милиона евра. Реализација тог пројекта је од велике важности за све становнике овог дела Палилуле. Када је енергетска ефикасност у питању, Град заједно са Републиком Србијом инвестира 20 милиона динара у побољшање енергетске ефикасности на општини Палилула – рекао је Радојичић.

Председник општине Палилула Мирослав Ивановић је рекао да је компанија „Belwood handers” прави пример важности добре пословне идеје и правилног развијања породичног бизниса.

– Ова компанија је освојила европско тржиште и надам се да ће наставити успешно да послује, а Општина Палилула ће наставити да подржава младе предузетнике како бисмо имали што више успешних привредника – рекао је Ивановић.

Власница компаније „Belwood hangers”“ Сена Капетановић је захвалила градоначелнику и председнику општине на посети и истакла да њихов долазак пуно значи запосленима и руководству компаније.

– То је потврда нашег доброг рада, који је плод двадесетогодишњег искуства и великих изазова са којима смо се суочавали. Нама су увек потребни људи и надам се да ћемо убудуће још интензивније сарађивати, нарочито када су у питању сајмови запошљавањa, едукације и стручне обуке – рекла је Сена Капетановић.  

Градоначелник је нагласио да смо се пре 10 година суочавали са високим стопама незапослености када је један од главних циљева економске политике био обезбедити нова радна места.

– Успешном макроекономском политиком, коју спроводи Влада Републике Србије, и великим развојним инфраструктурним пројектима, које је покренуо Град Београд,  дошли смо у фазу када у Београду, а то видимо и на примеру овог предузећа, имамо проблем недостатка радне снаге. Иновативни приступ у пословању је од велике важности и Град Београд жели да помогне младим људима који имају добре идеје и желе да се окушају у приватном бизнису. И зато ћемо им омогућити да своје идеје и иновативност имплементирају у различите видове привредних активности – закључио је градоначелник Београда.