петак, 15. октобар 2021.

Весић: Зграда Музеја града Београда биће највећи и најмодернији музејски објекат

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је обележавању Дана Музеја града Београда, одржаном у Конаку кнегиње Љубице. Весић је том приликом уручио награду Славимиру Стојановићу за допринос у култури. 

Догађају je присуствоваo и градски секретар за културу Иван Карл, а званице је дочекала Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда.  

Весић је свим запосленима и онима који сарађују са нашом најзначајнијом градском музејском институцијом честитао 118 година постојања музеја. Он је подсетио да је музеј основан 1903. године када је Београдска општина откупила од једног минхенског архивара збирку старог оружја и скица Београда.

– Данас у музеју имамо више од 130 хиљада разних антиквитета и предмета и 28 легата, те се овде налази сва наша историја. Зграду музеја су два пута покушали да саграде, 1954. и 1976. Избор је пао на зграду која је направљена четири године пре оснивања музеја, бившу Војну академију, на углу Немањине и Ресавске, тако да је коначно расписан тендер за реконструкцију тог објекта – навео је Весић.

Заменик градоначелника је прецизирао да је конкурс привремено обустављен јер једини понуђач који се јавио на конкурс, чији су услови строги зато што је реч о споменику културе, треба да докаже да има све услове. Ако се то не деси, биће расписан нови конкурс, а Град ће анимирати компаније и из света.

– Град Београд је издвојио 25 милиона евра у три године за реконструкцију зграде. Те паре су обезбеђене, а ако ћемо чекати два или три месеца дуже, то неће значити много. Музеј града ће се у сваком случају наредних година коначно уселити у своју зграду, коју никада није имао – казао је Весић.

На исти начин како је музеј основан, наставиће се на активном враћању уметничких дела у Србију, додао је Весић, и поручио да је план да Град издвоји знатна средства за ту намену. План је и да музеј направи онлајн платформу за промоцију наших уметника, пре свега београдских, али и из читаве земље. То би значило помоћ у продаји уметничких дела наших аутора, што је нарочито важно у овој ситуацији. Овај пројекат се припрема за наредну годину, а платформа би за наше уметнике била бесплатна.

– Нова зграда музеја неће бити само наш најбоље опремљен музеј већ и у складу са свим стандардима и најмодернијом музејском технологијом каква постоји у свету. То ће бити наш највећи музеј – најавио је заменик градоначелника.

Јелена Медаковић је захвалила свима јер, како је навела, музеј не би био то што јесте и толико успешан да није било подршке, посебно Града Београда и заменика градоначелника, као и секретара за културу.

Она је додала да се много ради на промоцији савремене сцене, с намером да се дела уметника пласирају на нашем, али и на европском и светском тржишту, јер она то заслужује.

– Музеј је место где прикупљамо, чувамо и излажемо дела из наше историје, али мора да буде и врло активан у промовисању онога што се дешава данас као врло динамична установа. Верујем да ће постати стециште најзначајнијих аутора савремене сцене и да ће одатле кренути у свет – рекла је она.

Славимир Стојановић је указао да је награда велика част и да је то круна његовог 36 година дугог стваралаштва.

– Култура је изнад свих активности људског соја, у шта највише треба улагати себе. Као таква, она се одражава на квалитет и бољитак друштва. Култура је оно због чега треба живети – поручио је он. 

Захвалнице су добили бројни појединци и институције, медијске куће које су сарађивале са Музејом града Београда.