уторак, 19. октобар 2021.

Усвојене иницијативе да се постави спомен-плоча Милени Дравић и Драгану Николићу и именује улица по Марку Марковићу

Председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда Андреа Радуловић саопштила је данас да је на данашњој седници овог тела усвојена иницијатива Градске општине Врачар да се постави спомен-плоча Милени Дравић и Драгану Николићу, српским глумачким легендама, на скверу који носи њихова имена, као и иницијатива грађанина Мише Марковића да Жумберачка улица на територији општине Чукарица понесе име Марка Марковића, српског спортског новинара. 

Радуловићева је истакла велики значај чувања сећања на глумце који су оставили велики печат на нашу глумачку сцену.

– Милена Дравић и Драган Николић представљају нераскидив део нашег града и њихов културни допринос је немерљив. Пре свега, постављањем спомен-плоче, Врачарци, али и сви Београђани остаће повезани на један начин са легендама које су волеле свој Београд и свој глумачки позив – рекла је Андреа Радуловић. 

У иницијативи Општине Врачар стоји да су грађани Врачара на овакав начин одали почаст глумачком пару, Милени и Драгану, који су били и становници ове општине.

– Постављањем спомен-плоче Милени Дравић и Драгану Николићу Градска општина Врачар би на овај начин очувала сећање на чувени глумачки пар и подарила им трајни симбол у општини, чији су део били – наводи се у иницијативи ове градске општине.

Чланови Комисије такође су усвојили иницијативу грађанина Мише Марковића да Жумберачка улица на територији градске општине Чукарица понесе име Марка Марковића, српског спортског новинара. 

– Марко Марковић је био доајен српског и југословенског спортског новинарства, Београђанин током целог свог радног и животног века, добитник бројних домаћих и међународних признања. Чврсто верујемо да, у јавности покренута и од породице подржана иницијатива да се једна улица у нашем Београду преименује по новинару Марку Марковићу заједно са Градом Београдом обогаћује сећање и подстицање на заједничке вредности – стоји у иницијативи Мише Марковића.

На седници Комисије усвојена је и иницијатива Расима Љајића, коју је поднео у својству грађанина, да се подигне споменик Томи Здравковићу у Скадарској улици код броја 26. Како у иницијативи пише, својом музиком, појавом, начином размишљања и топлином душе Тома Здравковић је дао допринос духу нашег града и његовом имиџу по којем се и данас пресудно препознаје.