среда, 20. октобар 2021.

Плато испред Народне скупштине добија нови изглед

Градски урбаниста Марко Стојчић изјавио је за ТВ Прва да ће плато испред Народне скупштине бити потпуно реконструисан, што се односи на замену свих поломљених плоча, као и зеленило које ће бити промењено, расвета и све остало што чини овај комлекс. Планирано је, додао је, да радови трају око четири месеца.

– Десна страна у односу на Скупштину наредне године биће потпуно реконструисана јер се гради подземна јавна гаража, а изнад ње ће бити парк. Леви део ка Таковској улици ће бити реконструисан већ сада, у смислу парковског простора. Тако ћемо цео блок имати потпуно реконструисан и иновиран, али у старом архитектонском изгледу. Читав овај прстор подлеже заштити културног наслеђа, односно Завод за заштиту споменика културе врло је детаљно анализирао ову површину и њихов захтев је био да се сачува овај камен јер је то оригинални камен који је првобитно и постављен. Поломљене плоче биће замењене истим таквим каменом, само новим – нагласио је Стојчић.

Према његовим речима, у следећој фази наредне године биће реконструисана улица која иде ка председништву, односно ка Старом двору, а биће завршени и радови на потпуној реконструкцији Трга Николе Пашића.

– Читав простор око Скупштине ће до краја следеће године бити потпуно реконструисан. Можда највећа парковска површина која се користи, а налази се уз Влајковићеву улицу, која је данас нажалост под бетоном, биће додатно озелењена, а испод ће се наћи гаража попут гараже уз Пионирски парк – закључио је Стојчић.