петак, 22. октобар 2021.

Весић: Београд оснoвао фондацију јер свако дете има право на срећно одрастање

Градско веће Града Београд донело је Одлуку о оснивању „Фондације за децу и младе Београда” и упутило је Скупштини Града Београда на разматрање и усвајање, рекао је Горан Весић гостујући у јутарњем програму Студија Б. 

– Све нас је потресла трагедија од пре месец дана када су настрадале две девојчице чија мајка није имала довољно новца да их прехрани. У Београду више ниједно дете неће бити гладно и то гарантујем. Зато сам предложио да Град оснује фондацију која ће пратити потребе и давати подршку деци и младима који живе на територији Београда, а чије породице својим капацитетима не могу у потпуности да испуне њихове потребе. Хоћу да сваком детету у Београду обезбедимо безбрижно детињство и одрастање и да добије подршку у свим сферама свакодневног живота. Нећу се смирити све док то не постигнем – рекао је Весић.

Фондација ће предузимати активности у пружању подршке односно помоћи, нарочито породицама са више деце, у превазилажењу кризних ситуација. Такође, пружаће помоћ у роби и храни, оснаживању родитеља деце у социјално угроженим породицама подизањем њихових капацитета путем стручних обука, преквалификације, образовања, усавршавања, дошколовања и помоћи при запошљавању. Поред тога, биће предузете и стимулативне мере за подстицање додатног образовања и дошколовања деце и омладине из маргинализованих социјалних група, затим за пружање посебних облика помоћи у зависности од препознатих потреба како породица тако и деце и омладине са територије града Београда, те помоћ и подршка деце и младих без родитељског старања, када су старатељи сродници који по важећим прописима не испуњавају услове за остваривање права и услуга из области социјалне и породично-правне заштите.

Фондација ће имати управни одбор у којем ће бити угледне јавне личности како би се расподела помоћи на основу конкурса вршила праведно. Фондација ће примати донације како од грађанки и грађана тако и од компанија. 

– Наша фондација је државна и припада свим људима Београда. Када неком детету помогне фондација, то значи да помажу све Београђанке и Београђани, а не неки појединац. Београд ће бринути о сваком детету и свако дете имаће право на срећно одрастање – рекао је Весић.