понедељак, 8. новембар 2021.

Повољнији услови за лечење секундарног стерилитета

Градски одборници усвојили су данас Одлуку о изменама и допунама одлуке о условима, начину и поступку за остваривање права на финансирање трошкова поступка биомедицински потпомогнутом оплођења за парове са једним дететом.

Како је подсетила секретарка за здравство Вера Дражић у јуну је на предлог секретаријата Скупштина града донела одлука да се финансира други покушај биомедицинске потпомогнуте оплодње за парове код којих је настао секундарни стерилитет.

То значи, додала је, да су прво дете добили природним путем а након тога нису могли да се остваре други пут као родитељи.

–Иако смо сачекали да се заврше годишњи одмори, после јавног позива нама се јавио велики број грађана када је објављена коначна листа. Они су се јавили да су били у болници, лечењу секундарног стерилитета или на годишњем одмору. С обзиром да имамо опредељена средства за следећу годину, новим јавним позивом ћемо их утрошити – објаснила је Дражић.

Она је нагласила да на предлог парова желе да промене две ставке.

–Повећали бисмо старост жена са 42 на 45 година као што смо имали претходне године и смањили бисмо период лечења са четири на две године – закључила је Дражић.