среда, 24. новембар 2021.

Горан Весић: Једнократна помоћ породицама погинулих у несрећи у Лештанима

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да је на седници Штаба за ванредне ситуације Општине Гроцка, која је јутрос одржана у Лештанима, донета одлука да се исплати једнократна помоћ породицама двојице радника који су погинули у јучерашњој несрећи, као и да Општина уради све што може како би хитно помогла грађанима који су угрожени.

– Било каква помоћ породицама страдалих не може да надомести губитак најдражих. Договорили смо се да се хитно формира комисија која пописује штету, како бисмо тачно утврдили колика је штета и на који начин треба помоћи људима да се то надокнади. По нашој процени, без детаљних прегледа, око 70 кућа су на различите начине оштећене. Добра околност је да ниједна кућа није оштећена да би била неопходна евакуација људи, све куће могу да се користе. Има неколико кућа које имају веће кратере на крововима и већ данас смо дали налог да се то реконструише, а осталима ће Општина изаћи у сусрет како би се обновиле куће и вратиле у стање какво је било раније – нагласио је Весић.

Како је рекао, оно што је могло да се уради, а то је да се последице санирају, то је и учињено. 

– Још 13 повређених радника је у болници, а једна особа је у тешком стању. Надамо се да ће се они сви вратити кућама. Чекамо извештај истраге да бисмо утврдили како се догодила несрећа и тада ћемо знати да ли постоје одговорни за несрећу. То што је затворен пут и што је забрањен прилаз фабрици не значи да је било шта несигурно, већ да Сектор за ванредне ситуације хоће да буде сигуран да су прошли сви рокови и да људи могу да користе тај пут. Ситуација је под контролом и не постоји опасност да дође до неке нове експлозије, али док не прођу сви рокови, они су опрезни и тако ће бити док не буду потпуно сигурни да више не постоји чак ни теоретска могућност да се било шта догоди – појаснио је Весић.

Он је у име Града изразио саучешће породицама преминулих радника, а повређенима пожелео брз опоравак.

– Видећемо шта све можемо да учинимо за њих. Надам се да ће се брзо установити како је дошло до овога, али и да ћемо говорити и о томе да ли је таквој фабрици било место ту, што није ствар локалне самоуправе, већ оних који дају дозволе – закључио је Весић.