четвртак, 25. новембар 2021.

Свечано отворен 15. „Сајам етно хране и пића” на Београдском сајму

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић присуствовао је данас свечаном отварању јубиларног, 15. издања „Сајма етно хране и пића” на Београдском сајму. 

Догађају су присуствовали секретар за привреду Милинко Величковић, државни секретар у Министарству пољопривреде Велимир Станојевић, покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић, као и директорка Београдског сајма Данка Селић. 

Младеновић и Величковић су током првог дана сајма доделили сертификате за успешно завршене бесплатне обуке из области пољопривреде – пчеларства, воћарства и органске производње, пољопривредним произвођачима са територије града. Обуке су организоване преко Секретаријата за привреду Града Београда. 

Младеновић је изразио задовољство због указане прилике да учеснике поздрави у име Града Београда. 

– Желим да поздравим све излагаче, којих данас има више од 300, и сигуран сам да су сви срећни што смо се поново окупили на овом месту. Иза нас је заиста тежак период, али ово издање „Етно сајма хране и пића” наговештава повратак нормалном животу. За нама је период којег се нећемо радо сећати и надам се да су сви излагачи који су данас са нама успели да сачувају саставни део ове манифестације – етно-призвук, етно-изглед и препознатљиве укусе и мирисе који су карактеристични за нашу дивну земљу. Организацијом „Етно сајма хране и пића” смо у последњих 14 година направили заиста посебну манифестацију која представља изузетан догађај у сајамској понуди Београда. Хвала Београдском сајму који је током свих ових година подржавао ову манифестацију заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде. Задружни савези, задруге и коморе из читаве Србије присутни су на сајму, помажу малим произвођачима, људима са породичним газдинствима, који овде имају прилику да промовишу производе из сопственог асортимана. Успели смо да помогнемо великом броју произвођача да живе од свог рада, али и да им покажемо да пољопривредна производња може да представља замајац наше комплетне привреде – рекао је Младеновић. 

Он је нагласио да му је изузетно драго што је Београд преко Секретаријата за привреду препознао значај ове манифестације.

– Учешћем Града Београда, који има свој штанд, подстакли смо друге градове и округе да буду присутни на овом сајму и помогну својим пољопривредним произвођачима у презентацији и продаји производа. Надам се да ће овај сајам допринети да се потпишу нови уговори и споразуми који ће представљати додатни подстицај пољопривредним произвођачима. Потенцијали „Сајма етно хране и пића” су велики и произвођачима нуде прилику да понуде своје производе не само домаћим већ и страним купцима. Београдски сајам је предузео све потребне епидемиолошке мере како би читав догађај протекао без здравствених ризика. Желимо да покажемо све сјајне производе и укусе који су део традиције наше земље – закључио је Младеновић. 

Величковић је рекао да, као и сваке године, Град Београд има свој штанд на, „Сајму етно хране и пића”. Како је рекао, само на штанду Града Београда своје производе изложиће више од 50 произвођача. 

– Многи сматрају да Београд нема развијену пољопривреду, али су у заблуди будући да главни град Србије, после Војводине, има највише пољопривредног земљишта у Србији. Београд заузима површину од 350.000 хектара, од чега је 270.000 пољопривредног земљишта, а 250.000 обрадивог пољопривредног земљишта. Због тога имамо обавезу да водимо рачуна о пољопривреди. Од 2013. године, када су субвенције Града за пољопривреду износиле 20 милиона динара, данас смо „стигли” до 200 милиона субвенција, колико је Град Београд издвојио ове године, односно до чак 300 милиона, колико је планирано за наредну годину. Град сваке године, у сарадњи са Пољопривредним факултетом, организује практичне и теоријске обуке из разних области пољопривреде и од почетка пандемије је око 150 полазника добило сертификате – рекао је Величковић и позвао Београђане да посете сајам и пробају традиционалне српске производе. 

Новица Тончев, министар без портфеља, задужен за развој недовољно развијених општине, свечано је отворио овогодишњи „Сајам етно хране и пића”“. 

– Са задовољством сам прихватио позив да отворим „Сајам етно хране и пића”, манифестацију на којој ће своје производе и традиционалне начине производње представити више од 300 излагача. Јединствени производи које овде имамо прилику да видимо представљају „личну карту” наше земље и наше културе. Ови производи преносе најлепшу слику Србије кроз мирисе и укусе који се не заборављају. Највећи број ових производа се на аутентичан и традиционалан начин припремају највише у руралним деловима наше земље. Управо ти делови Србије су у највећој мери успели да сачувају здраву животну средину – рекао је Тончев.