четвртак, 25. новембар 2021.

Весић осудио скрнављење Јеврејског гробља у Рузвелтовој

На вест да су јуче неки безумници, какви нажалост живе међу нама, оскрнавили Јеврејско гробље у Рузвелтовој, помислио сам на све оне Јевреје који су умирали са именом Србије на устима у јуришима на Церу, Сувобору, Кајмакчалану и дали животе за слободу своје земље, објавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић на свом Фејсбук профилу.

– Помислио сам на дванаест хиљада београдских и српских мушкараца, жена и деце које су нацисти сурово убили у окупираном Београду, јер су били Јевреји. Сетим се и великана српске културе и науке који су дали ванвременски печат нашем граду и земљи: издавача Геце Кона, архитекте Исака Азријела, лекара Исидора Папа и многих других. Вековима грађани Србије и Београда – домаћи Јевреји су изузетно важан део нашег становништва, како у прошлости тако и данас – наводи се у објави.

Немоћни смо да предвидимо дивљаштво и зло, јер оно буја у неуким и задртим главама и спремно је да разбије, оскрнави, пише графите мржње, навео је
Весић и додао да смо ипак моћни да га зауздамо и казнимо када једном направи непочинство. 

– И моћни смо најпре да замолимо за опроштај сени ових великана и њихове потомке, у своје, али најпре у име оних неуких, задртих и глупих. Град Београд ће помоћи да се поправи штета на споменику сећања, толико важном и за Београд и за српске Јевреје. Љага на образу починилаца овог недела остаће заувек, ако образ уопште имају – наведено је у објави, уз слику споменика српским официрима и војницима јеврејског порекла палим за слободу Србије од 1912. до 1918. године.