петак, 26. новембар 2021.

Радојичић: Метро и Београд на води два највећа пројекта у овом веку у нашем главном граду

Метро ће поправити квалитет живота свих грађана, утицаће на смањење саобраћајних гужви у граду, самим тим загађење у граду ће бити мање, изјавио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, говорећи за канал ТВ Вести.

– Београд на води и метро су два највећа пројекта која ће значајно утицати на даљи развој града. Иза пројекта метроа стоји огроман број студија које су радили домаћи и страни стручњаци. Велики број људи ће бити укључен у реализацију овог пројекта, што ће се одразити позитивно и на привредни развој. Започели смо са радовима, пројекат ће бити завршен како је и планирано – казао је Радојичић.

Говорећи о даљем развоју Београда, градоначелник Радојичић је поменуо значај недавне посете делегације Владе Санкт Петербурга Београду и истакао да два града имају потписан Споразум о међусобној сарадњи, као и да је повод ове посете реализација овог споразума.

– Делегација Владе Санкт Петербурга, са губернатором Александром Бегловим на челу, у Београду је била три дана, а осим реализације Споразума о сарадњи између два града који смо потписали у септембру у Санкт Петербургу, повод за посету је било и откривање бисте Александра Невског, која је поклон Санкт Петербурга нашем главном граду поводом 800 година рођења овог руског светитеља. Сам чин је био веома свечан, учествовали су патријарх српски Порфирије и владика кронштатски Назарије. На бројним састанцима који су уследили, разговарали смо о даљем унапређењу сарадње. Наше пријатељство и братство се остварује на различите начине, на шта је веома утицао и однос између два председника, Александра Вучића и Владимира Путина. Наши градови желе да наставе сарадњу, а једна од идеја губернатора Санкт Петербурга је била размена ученика из ова два града, али и других градова у Руској Федерацији. Знамо да је у Русији веома богат културни живот, тако да смо се договорили око сарадње између Народног музеја у Београду и музеја Ермитаж поводом организовања изложбе са експонатима из једног од највећих светских музеја за публику у Београду. Осим културне сарадње и сарадње из области образовања, на састанку смо разговарали о темама из комуналних и области привреде. Санкт Петербург је град који је постигао одличне успехе у пречишћавању отпадних вода, а ми смо веома заинтересовани за искуства која ће са нама поделити стручњаци из овог града. Основали смо радне групе које ће међусобно разговарати о свим темама појединачно, договоре даље разрадити и обезбедити њихову конкретну реализацију – нагласио је градоначелник Радојичић.

Градоначелник је, говорећи о међусобном повезивању ученика, поменуо и утицај пандемије вируса корона на млађу популацију, на изазове са којима се школство сусреће током ове две године и истакао да је веома важно да се и ова школска година успешно заврши.

– Број заражених пада и тренутак је да се поново почне са класичном наставом. Ипак, морамо бити опрезни и поштовати све епидемиолошке мере. Град је надлежан, пре свега, за предшколске установе, Секретаријат за образовање и дечију заштиту је одлично радио, успостављена је контрола над ширењем инфекције, па је тако ситуација у новембру била знатно повољнија него у претходном месецу – казао је Радојичић.

Говорећи о контроли спровођења епидемиолошких мера, Радојичић је истакао да њу заједнички спроводе комунални милиционари, инспектори Секретаријата за инспекцијске послове Града Београда, али и санитарне инспекције које су под надлежношћу Републике.

– Од 25. октобра до данас контролисано је укупно близу 16. 000 објеката. Када је реч о непоштовању мера, 90 одсто прекршаја се односи на непоседовање ковид пропусница. Наглашавам да суштина није у кажњавању грађана, већ у превенцији и поштовању мера. Пад броја заражених није резултат само увођења ковид пропусница, али је сигурно да су и оне утицале на ову позитивну промену, као и на значајно повећање броја вакцинисаних на дневном нивоу у Београду. Сваки живот који на тај начин спасемо је велики резултат, а подсетићу да је од момента увођења ковид пропусница дато преко 180 хиљада доза вакцине – закључио је Радојичић.