петак, 26. новембар 2021.

Градоначелник Радојичић на билатералном састанку са градоначелником Истанбула у Турској

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић састао се  данас у Истанбулу са градоначелником највећег града Републике Турске Екремом Имамоглуом.

Градоначелници Београда и Истанбула су исказали обострано задовољство поводом одржаног састанка на којем су разменили своја искуства када је реч о вођењу великих градова.

– Истанбул је заиста „зелени град” у којем се пуно пажње посвећује еколошким питањима, циркуларној економији и одрживом развоју. Градоначелник Имамоглу ми је пренео искуства Истанбула када је реч о третману отпада у једном овако великом и многољудном граду. Сагласили смо се и око тога колико је пројекат изградње нове депоније у Винчи, као највећег пројекта јавно приватног партнерства у Србији важан за нашу престоницу, као и да Београд може много тога да научи од Истанбула о третману отпада у великом граду – истакао је градоначелник Радојичић.

Градоначелник Београда је додао да се са градоначелником Имамоглуом сагласио око тога да је побољшање квалитета живота грађана оно што је најважније када је вођење једног града у питању и да фокус увек мора бити на појединцу.

– Такође, са својим колегом сам се сложио да добра сарадња градова доприноси бољој билатералној сарадњи држава, јер је сарадња градова бржа, једноставнија и мање оптерећена бирократским процедурама – нагласио је градоначелник Београда.

Градоначелници су се договорили да ће и у будућности наставити размену примера добре праксе из оба града, као и да постоји још пуно простора за даљу сарадњу будући да ове градове везује и убрзани економски и привредни развој, као и велики број инфраструктурних пројеката.

– Већ у понедељак ћемо имати прилику да наставимо сарадњу, када ћемо се састати на Самиту градоначелника балканских градова у Истанбулу где ћемо разматрати теме које се односе на примену концепта „Паметних градова” (Smart city концепт), одрживи развој, енергетску ефикасност и много других. Радујем се сусрету са колегама из свих земаља региона – закључио је први човек Београда.