субота, 27. новембар 2021.

Град Београд се активно бави пронаталитетном политиком

Градска секретарака за социјалну заштиту Наташа Станисављевић изјавила је да је основни предуслов за повећање наталитета подршка система. Поздравила је најављене мере председника Александра Вучића у тој области.

– Важан предуслов за повећање наталитета је материјални ефекат, али је најбитнија подршка система како би будуће мајке осетиле да нису саме и да о њима брину и држава и град. Зато су веома важне мере које је најавио председник Александар Вучић – указала је Станисављевићева за ТВ Хепи.

Она је подсетила да ће се помоћ државе за прво дете са 100.000 динара повећати на 300.000.

– Друга важна мера председника Републике Србије јесу подстицајне мере за младе парове и студенте, како би студинткиње које остану у другом стању могле да замрзну годину и буду ослобођене трошкова школовања. Трећа важна мера за очување нације и стабилност породице јесте решавање њиховог стамбеног питања, а такође на иницијативу председника Вучића – навела је ресорна секретарка.

Она је истакла да се Град Београд у последњих шест година активно бави пронаталитетном политиком.

– У урбаним срединама, какав је Београд, највећи изазов је био ускладити рад и родитељство. Држава се усвајањем и изменама закона изборила за такве мере како би будуће мајке биле заштићене код послодаваца – истакла је Наташа Станисављевић.

Она је прецизирала да у граду Београду има 355.000 породица са децом. Од тог броја имамо 192.000 породица са једним дететом, са двоје деце је 137.000 породица, са троје деце 21.000, а са четворо и више деце 2.877 породица, навела је градска секретарка и додала да у Београду има око 100.000 самохраних родитеља.

Она је подсетила да свака породиља у Београду добија новчану помоћ. Град Београд је, како је прецизирала, само током 2021. године исплатио 379 милиона динара у те сврхе.

– Свака та помоћ се исплаћује на време. Такође смо све породиље ослободили административних трошкова око подношења захтева и све се пријаве поднесе електронским путем. Када су у питању давања, жена са трећим дететом добија од Града Београда једнократно 40.000 динара, а уколико је незапослена, тај износ је 70.000 динара – у складу са градском одлуком, док од државе прима милион и по динара у наредних 10 година, што је 12.000 динара сваког месеца – указала је Станисављевићева.

Град Београд, поред материјалне помоћи, сваке године унапређује корисничне услуге за будуће мајке, од патронажних сестара до планирања места у вртићима за њихову децу, истакла је ресорна секретарка.