понедељак, 29. новембар 2021.

Весић отворио реконструисани боравак за децу и младе ометене у развоју на општини Стари град

Заменик градоначелника Горан Весић данас је заједно са секретарком за социјалну заштиту Наташом Станисављевић отворио боравак за децу и младе ометене у развоју који се налази на територији општине Стари град.

Весић је овом приликом изјавио да се зрелост једног друштва огледа у томе како се то друштво односи према најстаријим и најмлађима, као и према онима који имају посебне потребе.

– Задовољан сам јер Београд показује да све више води рачуна о суграђанкама и суграђанима који имају посебне потребе и да брине о њима, а то су свакако и деца односно омладина ометена у развоју. Овај дневник боравак је други који смо преуредили ове године и доказује колико водимо рачуна да ова деца имају заштиту друштва и посебну негу – објаснио је Весић.

Он је нагласио да је на територији града Београда укупно 619 корисника који имају решење Градског центра за социјални рад.

– Током последње три године отворили смо четири објекта у Овчи, Сопоту, Лазаревцу, као и објекат „Предах”. Повећали смо капацитет за око 200 корисника и наставићемо да радимо у том правцу, јер је то веома важно. Такође, на овај начин показујемо да наши суграђани који имају потребу да друштво на посебан начин брине о њима нису сами. Као Град који има све већи буџет и могућности да решава такве врсте проблема, које раније нисмо могли да решавамо, сада можемо да кажемо да смо друштво које је одговорно и које води рачуна о сваком свом члану – рекао је Весић.

Он је захвалио људима који раде у оваквим дневним боравцима, а којих је 358.

– Посебно сам задовољан што је 70 одсто њих вакцинисано, односно више од просека у односу на Београд и Србију. Ми смо данас прешли 62 одсто вакцинисаних другом дозом, а ове недеље ћемо бити на трећини пунолетних суграђана који су вакцинисани трећом дозом. На овај начин они штите своје кориснике и себе. Посебно сам задовољан начином на који су они организовали рад, тако да нису имали никаквих проблема ни током короне, јер њихови корисници имају потребу за оваквом врстом активности без обзира на то да ли је епидемија или није. Из тог разлог они морају да се организују без обзира на то каква је епидемиолошка ситуација. Овај посао не може да се плати новцем. Може да се ради само с љубављу, јер је тежак и одговоран – објаснио је Весић.

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић изјавила је да је Дневни боравак за децу и младе ометене у развоју на општини Стари град комплетно обновљен.

– То значи да ће од сутра, када се корисници враћају, овде бити много бољи услови и за њих и за запослене. Радови на реконструкцији су трајали 45 дана, а купљен је и нови намештај па ће од сутра поново бити могуће свакодневно коришћење услуге дневног боравка – рекла је Наташа Станисављевић.

Она је нагласила да је радно време дневног боравка од 6 до 18 часова, уз напомену да осим стручног рада корисници имају обезбеђена и три оброка.

– Ова услуга подразумева да специјализована возила, којих у овом тренутку у Београду има 20, одлазе у домове корисника, довозе их до дневног боравка, а након тога их враћају кућама. До краја дана простор ће бити комплетно дезинфикован и од сутра ће овај простор моћи да користе само корисници и запослени. Наравно, све уз поштовање епидемиолошких мера јер је јако важно да људи буду заштићени како би се пре свега сачувало здравље, али и обезбедио континуитет у пружању ове услуге – рекла је Станисављевићева.

Мајка корисника овог простора Љиљана Радовановић је захвалила Граду Београду који је обезбедио реконструкцију овог објекта и додала да су родитељи задовољни запосленима који раде са децом.

Догађају је присуствовао и директор Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине омете у развоју Петар Јорданов.