понедељак, 29. новембар 2021.

Радојичић: Данас усвајамо одлуку – Владета Јеротић добија улицу у Београду

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је да је данас на 34. седници Скупштине Града Београда усвојен предлог одлуке да улица на територији градске општине Палилула добије име по академику, доктору Владети Јеротићу.

– Са посебним задовољством могу да кажем да је на данашњој седници Скупштине града након моје иницијативе усвојен предлог одлуке да део Далматинске улице, који почиње од Таковске улице и завршава се код Улице Џорџа Вашингтона, промени назив и добије нов, по академику Владети Јеротићу. Доктор психијатрије, чувени психотерапеут, професор универзитета, филозоф и књижевник Владета Јеротић је то заслужио. Задужио нас је својим делима и ми му се на овај начин одужујемо. Желимо да и будуће нараштаје упознамо са његовим богатим опусом и пренесемо им вредности које је Владета Јеротић промовисао. Такође, жеља нам је била да сачувамо сећање на Јеротића тако што ће једна улица у граду у којем је живео и радио понети његово име. Уједно захваљујем председнику Александру Вучићу на иницијативи да новобеоградска обала добије назив Обала јасеновачких жртава – рекао је градоначелник Радојичић.

Градоначелник је истакао да је као директор Универзитетске дечје клинике „Тиршова” био у прилици да сарађује са Владетом Јеротићем на пројекту унапређења рада те клинике.

– Владета Јеротић је оставио неизбрисив траг својим радом и делима. Ми морамо да памтимо како његову посвећеност лечењу тако и његов стваралачки опус. Због тога ћемо настојати да у Београду ускоро добије и споменик – закључио је први човек Београда.