понедељак, 29. новембар 2021.

Весић најавио уређење такси-станица

Одборници су на данашњој седници усвојили Одлуку о изменама и допунама Одлуке о комуналном реду, као и Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији града Београда за 2021. годину. Такође, усвојена је Одлука о изменама и допунама Одлуке о постављању привремених објеката на територији града Београда, као и Одлукa о изменама и допунама Одлуке о уређивању и одржавању паркова, зелених и рекреационих површина. 

Заменик градоначелника Горан Весић је истакао да постоји идеја да такси-стајалишта буду уређена како би свако стајалиште имало тоалет и додатни простор где би таксисти могли да попију кафу и генерално нормално да функционишу.

– Ипак, није могуће на тај начин уредити комплетно сва стајалишта. Сада смо у ситуацији да таксисти на стајалиштима немају где да седну ни да користе тоалет. Таква места нису карактеристична за уређене градове. Поменути начин уређења такси-станица није могућ, примера ради, на такси-станици која се налази на Тргу републике, али на већини је то могуће извести. Исто важи и за окретнице аутобуса јавног превоза где би требало омогућити возачима да имају место за одмор – рекао је Весић. 

Када је реч о комуналном реду, Весић се осврнуо на догађаје који су се догодили за викенд. 

– Имали смо ситуацију да је група људи на сваки начин покушавала да заустави живот грађанки и грађана Београда. Мања група људи је малтретирала десетине хиљада Београђана, а Устав гарантује слободу кретања – рекао је Весић. 

Он се том приликом осврнуо и на изградњу метроа и протесте којима се указује на наводну штетност његове градње на водоизворишту, за које је рекао да суштински представљају покушај спречавања градње метроа. 

– Макишко поље је проглашено за зону водоизворишта још 50-их година прошлог века, а у међувремену су изграђене две фабрике воде – Макиш 1 и Макиш 2. Те две фабрике обезбеђују 80 одсто потребне воде за Београд. Преосталих 20 одсто долази из рени-бунара, којих има 99 на територији града. Током последњих пет-шест година реконструисано је 19 рени-бунара. Од 99 рени-бунара, само се 20 налази на Макишком пољу. Дакле, у питању је свега два одсто воде која је потребна Београђанима. Током седамдесетих година, на Макишком пољу је изграђена ранжирна станица на 300 хектара, као и 54 километра шина. Након тога је на водоизворишту изграђен и пут ка Обреновцу. Депо који ће се градити на Макишком пољу удаљен је 2,5 километара од најближег рени-бунара. Све зграде новобеоградских блокова уз обалу Саве удаљене су мање од километар од најближег рени-бунара – поручио је Весић.