понедељак, 29. новембар 2021.

Донет низ одлука из области саобраћаја и јавног превоза

Скупштина Града Београда на данашњој седници донела је неколико одлука које се тичу оглашавања, постављања јавних бицикала, паркиралишта и јавног превоза, а предлоге ових одлука образлагали су градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић и секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић.

Рафаиловић је прецизирао да ће се спровођење Одлуке о оглашавању на подручју културно-историјских целина око Доситејевог лицеја, Кнез Михаилове, Топчидера, Косанчићевог венца, Скадарлије, као и на Светосавском платоу убудуће поверити општинама на чијој се територији целине налазе. 

– Измена и допуна Одлуке о постављању јавних бицикала донета је због тога што је у међувремену знатно унапређена техника и технологија функционисања овог система, те се тако остварују могућности флексибилног система у односу на променљиве саобраћајно-техничке услове, а са становишта захтева и потреба грађана. Кад је реч о Измени и допуни Одлуке о јавним паркиралиштима, она се доноси на иницијативу Секретаријата за послове Комуналне милиције, а тиче се ситуација када починилац није затечен на лицу места, што се у великом броју случајева и дешава. Власнику ће бити упућено решење да у прописаном року достави тачне и потпуне податке о идентитету лица које је управљало возилом, као и доказ о томе. Закон прописује да се за непрописно паркирање или заустављање тражи субјективна одговорност, односно одговорност за лице које је током прекршаја управљало возилом – навео је Рафаиловић. 

Јовица Васиљевић је навео да се измена Одлуке о јавном линијском превозу путника доноси у складу са препоруком повереника за заштиту родне равноправности. 

– Пружа се могућност интерно расељеним лицима са Косова и Метохије, са боравиштем на територији Београда, да користе услугу јавног превоза без накнаде, по основу здравственог стања или утврђеног инвалидитета. Исто се прописује и за избегла лица са боравиштем на територији Београда, будући да Град Београд води рачуна о свим својим грађанима – рекао је Васиљевић. 

На седници је донета и Одлука о проглашењу споменика природе Миоценски спруд „Ташмајдан”, а Одлука о Градској управи је измењена.