понедељак, 13. децембар 2021.

Радојичић потписао уговор којим се Легат Милорада Павића поверава на чување Библиотеци града Београда

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић потписао је данас уговор којим се Легат Милорада Павића поверава на чување, одржавање и старање Библиотеци града Београда. Истим уговором се утврђује и садржина постојећег легата.

Свечаном чину у Старом двору су присуствовали син истакнутог писца Иван Павић, животна сапутница Јасмина Михајловић и директорка градске библиотеке Јасмина Нинков.

Велика ми је част што сам присуствовао овом великом догађају, истакао је градоначелник и додао да је уговор о одржавању Легата Милорада Павића изузетно значајан за град Београд.

– Академик Павић је један од највећих писаца у историји Београда и зато је важно да је Град преузео улогу чувања легата, који представља велико културно и научно благо са више од 3.225 библиографских јединица, рукописа, аудио и видео грађе, личном пишчевом библиотеком, уметничким делима и личним предметима. Верујем да ће кроз легат многи стручњаци имати лакши приступ проучавању дела Милорада Павића, која су непоновљива – казао је Радојичић.

На Граду Београду је велика одговорност како би на адекватан начин водио рачуна о заоставштини истакнутог писца и академика. Такође треба и да омогући приступачност људима који проучавају Павићево дело, закључио је први човек престонице.

Директорка градске библиотеке је потврдила да та установа потписивањем уговора преузима старање о легату.

– За нас је веома леп задатак да се старамо о благу Милорада Павића. Библиотека ће се потрудити да сва дела овог изванредног писца остану сачувана. Она ће бити дигитализована, а стараћемо се и о веб-сајту на коме ће поштоваоци Павића моћи да добију све потребне информације – навела је Јасмина Нинков.

Јасмина Михајловић је изразила задовољство јер је уговор који је њен супруг потписао са Градом 1992. године коначно ревидиран. Такође, и што је Павићева целокупна заоставштина предата Београду у коме је, истакла је, провео цео живот.

Иван Павић је закључио да му је веома драго што ће легат његовог оца бити доступан на радост свих поштовалаца Павићевог дела.