субота, 25. децембар 2021.

Радојичић: Уводимо систем јавних бицикала за квалитетнији живот Београђана

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је да је на последњој седници Скупштине Града Београда донета одлука којом ће Београђани први пут добити систем јавних бицикала, а Град Београд ће се придружити породици европских градова који негују ову традицију јавног превоза.

– Београд и Београђани ће овом одлуком добити 150 станица за јавне бицикле,  на којима ће бити омогућено изнајмљивање и паркирање бицикала, што ће знатно растеретити друге видове јавног градског превоза путника , а што је у јавном интересу Града Београда. Широм света градови прихватају иновативан приступ урбаној мобилности, који се базира на одрживим видовима јавног превоза, уважавајући „зелену хијерархију”, односно еколошки прихватљивије видове кретања у метрополама. Систем јавних бицикала је део важног сегмента транспортног система који промовише здравији живот, чистији ваздух, безбедније улице, побољшану приступачност, и на увођење овог система јавног превоза за наше суграђане смо веома поносни – истакао је за Беоинфо градоначелник Радојичић.

Укупна вредност концесије, чији је предмет  финансирање, набавка и постављање станица јавних бицикала јесте око пет милиона евра, а рок трајања концесије је 15 година.  

– Стратешки циљеви Града Београда оријентисани су ка развоју пешачко-бициклистичког саобраћаја. Тренутно у Београду  имамо 103 километра уређених бициклистичких стаза, а Планом одрживе урбане мобилности, који је прошле године проглашен за трећи најбољи план одрживе урбане мобилности у Европи, планирана је изградња још око 500 километара бициклистичке инфраструктуре у наредних десет година. Већи број јавних бицикала и јавних станица ће бити додатни мотив да будемо још бржи када је реч о изградњи стаза. Ова одлука ће свакако допринети  повећању квалитета живота грађана Београда и показује нашу чврсту намеру да пешаци и бициклисти морају имати предност у односу на друге видове јавног превоза у Београду – закључио је градоначелник Радојичић.