субота, 15. јануар 2022.

Горан Весић и Ана Брнабић обишли нови диспечерски центар ЈКП „Топловод” у Обреновцу

Заменик градоначелника Београда Горан Весић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обишли су данас нови диспечерски центар ЈКП „Топловод” Обреновац.

Догађају су присуствовали и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић и директор ЈКП „Топловод” Обреновац Борис Ивковић.
Весић је рекао да ако се погледају све приградске општине, Обреновац се најбрже развија. 

– То је тако зато што се у овој општини руководство веома посвећено бави решавањем проблема. Зато се у Обреновац улаже и зато се он најбрже развија. Од тога ко води неку институцију зависи колико ће грађани брзо решити своје проблеме – нагласио је Весић.

Он је најавио да ће у Обреновцу бити отклоњени још неки проблеми који деценијама нису решавани.

– Обреновац ће добити нову пијацу и обухваћен је пројектом приградске железнице Бг воза. Направићемо пругу која је предвиђена да иде од Земуна до Сурчина, односно до националног стадиона и аеродрома, и продужићемо је до Обреновца. На овај начин ће грађанке и грађани Обреновца добити још једну везу којом ће моћи да дођу до Београда, стабилну везу која неће зависити од гужви у саобраћају – нагласио је Весић.

Према његовим речима, 75 одсто општине Обреновац ће кроз пројекат „Чиста Србија” током ове и наредне године бити покривено канализационом мрежом.

– Остаће само шест месних заједница без канализације, што ћемо решавати посебним канализационим системима, али суштински смо на прагу да решимо проблем канализације. У овој општини ће до краја године свака кућа имати воду. Већ за Светог Саву ћемо пустити воду у основној школи у Вукићевици. Ово је општина у којој ниједна школа није без фискултурне сале. Обреновац није имао проблем са водоснабдевањем за разлику од других општина, а добиће још једну везу када се буде изградила брза саобраћајница Сурчин – Нови Београд. Обреновац решава основне инфраструктурне проблеме – нагласио је Весић и додао да млин, који се налази недалеко од објекта ЈКП „Топловод”, треба да буде проглашен за културно добро, те да ће ту бити направљен културни центар.

Обреновац се добро развија, навео је Весић и истакао да када се развија Србија и Београд, развија се и Обреновац.

Заменик градоначелника Београда рекао је да је топлодалековод веома важан пројекат за Београд. Он је појаснио да снабдевање Београда топлотном енергијом из ТЕНТ-а нема никакве везе са снабдевањем Обреновца.

– Обреновац ће сада дуплирати капацитете, блокови 1 и 2 су за снабдевање Обреновца топлотном енергијом, а други блокови су за снабдевање Београда. То значи да ТЕНТ има капацитете да снабдева и Београд и Обреновац, односно један део Београда, што ће се и десити. Ми смо завршили комплетну експропријацију, уговор је потписан, ЕПС је расписао неопходне тендере, Град је такође потписао уговоре, тако да очекујемо да на пролеће почну први радови како би топлодалековод био завршен. Очекујем да ће 2023. године бити у функцији и тада ћемо смањити за око 35 одсто куповину гаса, што је веома значајно с обзиром на цену гаса, а са друге стране, 97 одсто наших топлана је на гас, те и тако дајемо допринос заштити природе. Осим тога, топлану „Коњарник” смо већ повезали (у новембру ће бити у функцији) топлодалеководом са депонијом Винча. У депонији Винча ће се из комуналног отпада производити такође топлотна енергија, а то ће смањити куповину гаса за око 6 одсто. То је велики корак за нас и веома је важно да се реализује – нагласио је Весић.

Премијерка Брнабић је похвалила Обреновац за све оно што је урађено у претходним годинама, као и за то, како је навела, што се свакодневно труде да квалитет живота свих становника буде бољи и што се боре за здравију животну средину. 

– Данас говоримо о проширењу топлотне мреже, система даљинског, односно централног грејања које је у Обреновцу повезано на Термоелектрану „Никола Тесла”. До сада смо у Обреновцу имали 970.000 квадратних метара покривених централним грејањем. Захваљујући пројекту који је покренуо Обреновац заједно са Електропривредом Републике Србије, имаћемо још милион квадратних метара покривених системом централног грејања. То ће омогућити да најмање још 10.000 становника Обреновца добије централно даљинско грејање и самим том комфорнији и лакши живот. Такође, свима нама у Београду, али на првом месту Обреновцу омогућиће чистији ваздух јер су један од основних проблема квалитета ваздуха индивидуална ложишта. Ово је на првом месту пројекат заштите животне средине – нагласила је она и захвалила Електропривреди Србије што је покренула овај пројекат, чија је вредност, како је навела, око 12 милиона евра.

Према њеним речима, пројекти заштите животне средине у Србији кренули су да се реализују 2014. године када су кренуле прве велике инвестиције у ту област. Од 2014. до данас инвестирано је, навела је она, више од 600 милиона евра у филтере за одсумпоравање у термоелектранама. Данас се размишља о томе, додала је, како да се додатно шири мрежа централног грејања.

– Што се тиче нашег електроенергетског система, он је у највећој могућој мери стабилизован. Све је мања потреба за увозом електричне енергије, што такође зависи од хидрологије и од тога колико електричне енергије добијамо из наших хидроелектрана – нагласила је премијерка Брнабић.

Чучковић је рекао да се деценију уназад у Обреновац годишње улаже више од 100 милиона евра.

– Мисли се на ауто-пут, на пројекат одсумпоравања у термоелектрани и на низ јавних објеката који суштински представљају будућност нашег града. Ми смо са инфраструктуром кроз пројекат „Чиста Србија”, пројекат треће магистрале топлификације, пројекат водовода до сваке куће дошли у такво позиционирање наше општине да је спремна за 21. век, а то је резултат политике председника Александра Вучић, премијерке, али и Града Београда, заменика градоначелника Горана Весића, који је неуморно из недеље у недељу на свим нашим градилиштима – нагласио је Чучковић.