понедељак, 17. јануар 2022.

Весић објавио како ће да изгледају станице метроа

Горан Весић, заменик градоначелника Београда, објавио је данас идејна решења за првих шеснаест станица београдског метроа које је израдио архитектонски Студио ОБЕ из Београда. 

– Циљ конкурса био је да се изабере најквалитетније идејно решење са аутентичним стилом и концептом дизајна не само за метро станице већ и за брендирање целокупне прве линије метроа – рекао је Весић, гостујући у јутарњем програму ТВ Пинк.

Он је рекао да ће метро линија 1 на потезу Макиш–Миријево бити дуга око 21,1 километар, са укупно двадесет и једном станицом.

– Део трасе од станице „Макиш” до станице „Беле воде” планира се у отвореном ископу у дужини од око 2,15 километара, потом ће се на деоници дужине 11,2 километра од станице „Беле воде” до станице „Панчевачки мост” градити метро у дубоком тунелу да би се последња деоница дужине 5,7 километара од станице „Панчевачки мост” до Миријева радила у отвореном ископу – прецизирао је Весић.

Весић је објаснио да ће линија 2 београдског метроа бити на потезу Земун–Миријево укупне дужине 21,1 километар, са 23 станице.

– Француска компанија „Ежис” ради на пројектовању друге линије београдског метроа као и на идејном решењу треће линије на потезу Бањица–Бежанија, дужине око 24 километра са 23 станице – рекао је Весић и додао да ће се линије 1 и 2 укрштати на станици „Савски трг”, линије 2 и 3 на станицама „Парк Мањеж” и „Београдска арена”, а линије 1 и 3 на станици „Трг републике”.

Он је поновио да ће прва линија београдског метроа бити завршена до 2028. године, а друга линија до 2030. године.

– Изградња београдског метроа је најзначајнији инфраструктурни пројекат Београда у 21. веку и остварење сна који траје 51 годину. То је пројекат који ће омогућити много већи комфор у саобраћају и наш град увести у ред модерних светских престоница – поручио је Весић.