понедељак, 17. јануар 2022.

Весић: Градимо преко 500 километара канализације и осам фабрика за прераду отпадних вода

Ове године у Београду се гради преко 500 километара канализације и осам фабрика за прераду отпадних вода, што је историјски успех и искорак нашег града у 21. век, рекао је Горан Весић, гостујући у јутарњем програму Студија Б.

– У оквиру пројекта „Чиста Србија”, у Обреновцу радимо око 90 километара канализације и фабрику за прераду отпадних вода. После завршетка овог пројекта, преко 75 одсто територије Обреновца имаће канализацију, изузев шест месних заједница. Гради се фабрика за прераду отпадних вода у Остружници и секундарна канализација у Умци, Баричу, Моштаници, Сремчици, Остружници, Жаркову и Железнику, што је преко 60 километара канализације. У Лазаревцу градимо скоро 100 километара канализације и две фабрике за прераду отпадних вода у Великим Црљенима и Лазаревцу. У Младеновцу се гради 70 километара канализације и фабрика за прераду отпадних вода а у Сопоту скоро 80 километара канализације и фабрика – рекао је Весић.

Он је подсетио да је расписан тендер за изградњу канализације на левој обали Дунава, односно за изградњу пречистача за прераду отпадних вода, а уследиће још два тендера, измећу осталог тендер за изградњу саме канализације приближне вредности 50 милиона евра, од чега 35 милиона даје Европска инвестициона банка, а 15 милиона евра Град Београд. 

– Фабрику за прераду отпадних вода и 82 километра канализације на левој обали Дунава почињемо да градимо већ у фебруару. Тиме ћемо дефинитивно решити проблем на левој обали Дунава, то јест сви ће добити канализацију. Оно што је још важније, све отпадне воде ће бити прерађиване и тако прерађене ићи у Дунав – истакао је заменик градоначелника.

Весић је најавио да почиње изградња највеће фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу коју финансира Влада Републике Србије а чија је вредност 285 милиона евра.

– Тиме ћемо решити проблем отпадних вода на територији ужег језгра Београда који покрива око 1,5 милиона људи – рекао је Весић.

Он је додао да преговара са страним кредиторима како би се обезбедила подршка за изградњу комплетне канализације и постројења за прераду отпадних вода у Калуђерици.

Весић је подсетио да Београд данас све фекалије из канализације без прераде директно излива у Саву и Дунав, што значи да сваке године изливамо отприлике 60.000 олимпијских базена фекалија у наше две реке. 

– Имамо око сто директних излива канализације у Саву и Дунав. Када завршимо постројење у Великом селу, укинућемо 80 таквих излива, а када завршимо и ове друге фабрике, укинућемо све, што значи да ћемо коначно прерађивати отпадне воде – закључио је Весић.