понедељак, 17. јануар 2022.

Радојичић: Град увећао давања за децу и младе без родитељског старања, настављамо са подршком најрањивијих група

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић саопштио је да је Град Београд Одлуком о правима и услугама социјалне заштите за 2022. годину увећао давања за децу и младе без родитељског старања који напуштају домски и хранитељски смештај. 

– Обезбедили смо укупна средства од 39 милиона и 500 хиљада динара за ову групу наших младих суграђана у 2022 години. Реч је о сталној новчаној помоћи младима који су способни за рад, који настављају самосталан живот и даље школовање. Њима ће сукцесивно бити исплаћивана материјална подршка у месечном износу од једне просечне зараде од дана када су напустили домски или хранитељски смештај, а најдуже годину дана, под условом да најмање две године пре завршетка школовања имају пребивалиште на територији Београда – истакао је градоначелник Радојичић.

Градоначелник је нагласио да Град Београд настоји да пружа подршку свим суграђанима којима је она потребна, а да се посебно прилагођава потребама деце и младих који спадају у најрањивије групе. 

– Град овим показује да наставља своју социјално одговорну политику. Увећаним давањима Град Београд настоји да бар делимично олакша живот деци и младима који излазе из система домског и хранитељског смештаја. Ранија месечна давања за ову групу наших суграђана су била у висини половине просечне месечне зараде, а сада су повећана на износ просечне месечне зараде – навео је Радојичић. 

Градоначелник је указао на значај ове измене јер се на овај начин помаже младима који су навршили 18 година и који излазе из система социјалне заштите да се оснаже за самосталан живот.

– Имајући у виду да су ово млади људи који углавном немају ближих сродника који би им помогли да се осамостале, Град Београд је ту да брине о њима, да им олакша наставак школовања и налажење посла. Свака особа треба да има једнаке шансе, право да учи, да се даље образује, ради и развија. Зато је брига о младима приоритет овог града – закључио је Радојичић.