уторак, 18. јануар 2022.

Нема градње у отвореним блоковима 44, 45, 70 и 70А на Новом Београду

Град Београд веома чврсто стоји иза става да нема градње у отвореним блоковима 44, 45, 70 и 70А и осталим блоквима сличног урбанистичког карактера на Новом Београду, саопштено је из Кабинета главног урбанисте. 

– Желим да обавестим грађане Београда у вези са појединим наводима који се појављују на друштвеним мрежама као и позивом на својеврсне протесте на територији општине Нови Београд да Град Београд управо завршава рад на изради измена и допуна плана генералне регулације, који се искључиво бави јавним наменама, јавним интересом и квалитетом живота у Београду – рекао је главни урбаниста Марко Стојчић.

Он је додао да је у том смислу позив на протесте којима се наводи да ће изменама и допунама плана генералне регулације бити могућа изградња на отвореним и зеленим површинама унутар блокова на Новом Београду апсолутно лажна из разлога што управо овај план ставља ван снаге могућност израде плана детаљне регулације којим би се евентуално омогућила нова изградња а уједно се први пут у историји Београда утврђује термин урбанистичка заштита.

– Та урбанистичка заштита подразумева апсолутно очување отвореног простора свих раније изграђених новобеоградских блокова, тако да нема речи ни о каквој градњи. То нас доводи до закључка да су овакви наводи, односно лажно узбуњивање грађана можда и усмерени ка неким захтевима инвеститора јер би им евентуално те лажне информације помогле да остваре своје циљеве који управо и јесу градња у отвореним новобеоградским блоковима. Сви треба да знају да Град Београд неће дозволити тако нешто и да ће веома чврсто стајати иза става да нема градње у отвореним блоковима 44, 45, 70 и 70А и осталим блоквима сличног урбанистичког карактера на Новом Београду – закључио је Стојчић.