среда, 19. јануар 2022.

Радојичић: Поред изградње нових, одржавање постојећих објеката мора бити приоритет у наредном периоду

Приликом јучерашњег одвајања и пада облоге вентилације објекта на пијаци у згради „Старог Меркатора”, повређене су четири женске особе, а овај догађај још једном потврђује да морамо водити рачуна о одржавању зграда, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић гостујући на ТВ Прва.

Како је градоначелник објаснио, четири повређене женске особе су након указане помоћи и комплетне медицинске дијагностике отпуштене на кућну негу.

– Најважније је да нико није у животној опасности. Разговарали смо са директором „Градских пијаца” и ово јавно комунално предузеће ће свим повређеним и њиховим породицама исплатити одштету. Иначе, овај објекат је изграђен 1972. године, власник је Република а ЈКП „Градске пијаце” користи пијачни простор, управља њиме и врши контролу. Ништа није указивало на то да може доћи до одвајања облоге вентилације. Сигуран сам да ће истрага која је у току дати потребне одговоре – рекао је Радојичић.

Градоначелник је нагласио да деведесетих и двехиљадитих година није инвестирано у текуће одржавање зграда, а да је садашња градска власт у тај процес ушла реконструкцијом више од 600 фасада.

– Одржавање зграда није само естетско питање већ, пре свега, и питање безбедности. Култура одржавање града мора бити подигнута на виши ниво, а суштина је да предвиђеним процедурама ризик сведемо на најнижи могући ниво – казао је Радојичић.

Градоначелник је навео да је у току процена материјалне штете и да ће „Градске пијаце” из средстава текућег одржавања санирати и поправити објекат.

– Ово је још једна опомена да много више пажње треба посветити одржавању, посебно објеката изграђених седамдесетих година прошлог века. Инсистираћу на томе да се у свим програмима пословања јавних комуналних предузећа увећају средства за одржавање објеката и заштиту на раду. Такође, користим прилику да скренем пажњу на све оно што је у последњем периоду урађено када је реч о градским пијацама: изградили смо најмодернију затворену пијацу на Палилули, урадили делимичну реконструкцију Каленић пијаце, уредили наткривање свих пијаца, замењене су тезге и расхладне витрине. Овим су знатно унапређени услови на пијацама, како за продавце тако и за све грађане који посећују пијаце – истакао је градоначелник Радојичић.

Он је најавио и уређење подземних пролаза али и нагласио да претходно треба решити питање својинских односа локала који у њима постоје.

Говорећи о повећању броја оболелих, Радојичић је нагласио да је епидемиолошка ситуација озбиљна, али и да је добра околност да нема значајног повећања броја најтеже оболелих.

– Надам се да ћемо, према мишљењу стручњака, ускоро ући у завршну фазу пандемије. У овом тренутку битно је да се не преоптерети здравствени систем. Око 40 одсто заражених вирусом корона чине асимптоматски пацијенти. С друге стране, веома је тешко контролисати ширење вируса код асимптоматских случајева, али је добро што у здравственом систему нема значајно већег броја хоспитализованих и преминулих. Морамо као и до сада слушати препоруке епидемиолога и заједничким компромисом усагласити их са сугестијама политичког дела Републичког кризног штаба – поручио је градоначелник Београда.