среда, 19. јануар 2022.

Весић уручио лаптопове ученицима Математичке гимназије

Заменик градоначелника Горан Весић уручио је данас у Старом двору лаптопове ученицима Математичке гимназије Јовану Бенгину и Матеји Вукелићу, који су на Балканијади из информатике освојили златну, односно сребрну медаљу. Догађају је присуствовала заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић. 

Заменик градоначелника је подсетио да су Матеја и Јован ученици трећег и четвртог разреда Математичке гимназије који су освојили много одличја на различитим такмичењима.

– Веома сам срећан што су они стипендисти Фондације за младе таленте Града Београда, коју смо основали пре неколико година и у оквиру које помажемо деци Београда да остваре свој таленат. Они су се тада пријавили, добили рачунаре који су им били потребни и видело се да је улагање у ту децу довело дотле да они могу да представљају нашу земљу и освајају медаље у свету. Зато данас из Скупштине града шаљемо поруку да Град Београд стоји иза својих младих људи, да је ту Фондација да им помогне, да се трудимо да их подржимо и кроз научно-технолошке паркове и друге видове помоћи. То свакако може бити и боље и више, али ово је први пут после много година да имамо начин како да институционално помогнемо младим људима, јер су они будућност наше земље – рекао је Весић. 

Он је рекао да су млади математичари данас на поклон добили нове рачунаре, уз поруку да знање не може да се купи.

– За знање нема пречица. Ако нисте образовани, не можете да радите ниједан озбиљан посао у животу. Не можете ни да водите град, државу, министарство, фирму, а знање вам то омогућава. Ови момци су прави пример да је прошло оно време када је у Србији било доста младих људи који су мислили да постоје пречице у образовању и да дипломе могу да се набаве на неки други начин. Све је више младих људи попут Матеје и Јована који су се определи да својим знањем ураде нешто за себе, своје породице, град и земљу – навео је Весић.

Заменик градоначелника је подсетио на све шта град и држава раде како би се побољшали услови живота младих и закључио да Београд постаје оно што сви желимо да буде – град за своје људе и град окренут будућности.

Јован Бенгин захвалио је на стипендији и новчаној награди коју је добио од Фондације која, како је истакао, стимулише младе да се баве науком.
 
– Ствара се слика у друштву да није исплативо бавити се науком и зато је лепо видети да постоји неко ко се брине и поштује младе таленте, те да се уложен труд ипак исплати. Циљ ми је да се у будућности бавим информатиком, студираћу информатику, а као други факултет изабраћу Математички или ЕТФ – нагласио је Јован.

Матеја Вукелић је навео да ће наставити да се бави оним што воли, а то су математика и програмирање. О факултету ће размишљати у наредних годину дана, колико му је остало до почетка студирања. Он је својим вршњацима поручио да раде што више, како би напредовали у знању.