среда, 19. јануар 2022.

Носилац Богојављенског крста 2022 Ђорђе Лукић

Јубиларна, 25. манифестација светковања Богојављења у Земуну одржана је уз максимално поштовање епидемиолошких мера у организацији Oпштине Земун, Храма Светог оца Николаја Мирликијског и СВЕБОР Савеза Београда, саопштено је из ове општине. 

Најпре је у Храму Светог Николаја свештенство земунских цркава служило празничну литургију, којој је присуствовало руководство Општине Земун, затим је освећена вода како обичаји и традиција налажу, а око поднева су 223 пливача скочила у хладни Дунав за Часни богојављенски крст.

Први је до крста стигао двадесетдвогодишњи Ђорђе Лукић, припадник Полицијске бригаде, којем је Богојављенски крст и статуу Богојављенског пливача уручио председник општине Земун Гаврило Ковачевић, а златну Свебор медаљу и плакету „Носилац Богојављенског крста 2022” Цвјетко Стевановић.
Ковачевић је овом приликом пожелео свим грађанима Земуна добро здравље и напредак.

Сви учесници Богојављенског пливања добили су крстиће и плакете.

Плакете и Богојављенски крстови уручени су постхумно Данилу Будимиру Дачи, који је претходних година учествовао у обезбеђењу манифестације, Црвеном крсту „Земун”, листу „Спортски журнал” и ДВД „Матици”.

Овогодишње светковање Богојављења било је посвећено Удружењу „Ево рука” које је дуже од деценије у мисији побољшања квалитета живота деце са сметњама у развоју.

Светковању Богојављења присуствовале су високе званице из друштвеног живота, представници министарстава, народни посланици и директори јавних предузећа.