петак, 21. јануар 2022.

Градоначелник Радојичић уручио ваучере за списак жеља деце из Прихватилишта за децу Београда

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас Прихватилиште за децу Београда и том приликом уручио ваучере корисницима овог прихватилишта. За децу и младе од седам до 18 година обезбеђени су ваучери којима ће бити купљено оно што су градоначелнику оставили на списку својих жеља.

– Као дечији хирург и неко ко је са децом радио цео свој радни век, могу да кажем да свака пажња коју укажемо овој деци, њима много значи. Често сам долазио у контакт са онима који нису имали тако безбрижно детињство и исти полазни старт у животу. Подсетићу да је Град Београд у фебруару 2019. године потпуно уредио ову зграду за децу из прихватилишта у Улици Живка Давидовића на Звездари. Инвестиција је вредна 120 милиона динара и ово ново прихватилиште данас може да прими 48 корисника – рекао је градоначелник Радојичић.

Градоначелник је истакао да се у Прихватилишу за децу Београда тренутно налази двадесеторо деце и да ова институција располаже са укупно 48 места, и још једном подсетио да је наша обавеза као друштва да се посебно фокусирамо и усредсредимо на њихове потребе, негу, заштиту и развој. 

– Данас се налазимо испред прихватилишта док су наша деца унутра због тренутне ситуације са пандемијом вируса корона. Користим прилику да захвалим запосленима у овој институцији који су били изузетно посвећени и уложили огромне личне напоре како би ситуацију са пандемијом одржали под контролом водећи рачуна о сваком детету. Морамо им одати признање јер раде тежак, одговоран, али и леп посао. Пружити подршку овој деци је можда нешто најлепше што човек током свог живота може да уради – истакао је Радојичић.

Градоначелник је казао да је ово прихватилиште прво место у које деца и млади могу да дођу након измештања из било које ризичне и кризне ситуације. Ове године прихватилиште навршава 64 године постојања. Установа нуди две врсте услуга деци и младима: услугу смештаја у прихватилишту, до 48 корисника, и дневну услугу свратишта, до 30 корисника.

– Ниједно дете никада није враћено са прага овог прихватилишта. Када је реч о дневној услузи свратишта, деца овде могу да дођу од 8 до 16 часова сваког дана да се огреју, нешто поједу и добију одећу. Пријем деце у прихватилиште се врши 24 часа дневно током целе календарске године. Оно што је такође веома важно – запослени у овој установи у сарадњи са Центром за социјални рад враћају у школски систем децу која су самоиницијативно, услед својих кризних околности у којима су се нашла, напустила образовни систем. Свим овим пројектима, укључујући и изградњу нове дечије клинике Тиршова 2, као и изградњу и реконструкцију школа и вртића, водимо рачуна о потребама све деце, као и о томе да им услове за живот и развој учинимо бољим и лепшим – нагласио је градоначелник Радојичић.

Он је такође подсетио да је за ову годину опредељено и 39,5 милиона динара за младе старије од 18 година који напуштају домски и хранитељски смештај, а којима ће током годину дана бити исплаћиван сваког месеца износ у висини просечне зараде, како би им било олакшано осамостаљивање, даље школовање и проналажење запослења.
 
– Град Београд одлучно наставља да води одговорну социјалну политику. Додао бих да смо у домену социјалне заштите обезбедили још двадесет места у новом прихватилишту за одрасла и стара лица на Аутокоманди. Град Београд наставља да брине о свим рањивим групама грађана. Одвојена су средства и за сва лица без крова над главом која ће добити лична документа, здравствене књижице, пасоше и личне карте, како би постали видљивији и како би им се што ефикасније помогло да изађу из својих кризних ситуација. Не смемо затварати очи пред овим проблемима. Сви грађани из рањивих група морају добити адекватну подршку, а посебно деца која су будућност свих нас – закључио је градоначелник Радојичић.