понедељак, 24. јануар 2022.

ОШ „Десанка Максимовић” у Земуну поново отвара врата ђацима

Некадашња Основна школа „Десанка Максимовић” у Земуну после 12 година поново ће бити отворена за ђаке, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

Он је за „Вечерње новости” рекао да се у клупе враћају најмлађи ђаци, те да се још увек разматра да ли ће то бити ученици од првог до четвртог или само прва два разреда, с обзиром на то да за формирање одељења виших разреда тренутно нема довољно деце.

Објекат школе је од 2010. године уступљен Географском факултету на коришћење због малог броја ђака.

– Родитељи су се с правом бунили и тражили поново отварање постојеће школе јер је изградњом новог насеља Земунске капије повећан и број деце предшколског и школског узраста. Деца морају да путују до прве школе иако постоји школа у непосредној близини која је затворена више од деценије – навео је Гак.

Према подацима које је Секретаријат за образовање и дечју заштиту добио од Удружења „Иницијатива грађана Земуна”, на основу урађене анкете у школу би ишла 133 ђака од првог до осмог разреда. Ту је и 29 предшколаца и 274 малишана у вртићима.

Гак је истакао да је приликом обиласка ОШ „Десанка Максимовић” са надлежнима из Министарства просвете, науке и технолошког развоја утврђено да постоји пет слободних учионица и фискултурна сала.

– Зграда има здраву основу, али ће бити реконструисана, учионице ће бити сређене, кров и подови пресвучени, замењена столарија, а за ђаке нижих разреда биће обезбеђен и посебан улаз – закључио је Гак.