среда, 26. јануар 2022.

Радојичић: Службе више комуналних предузећа у пуном капацитету раде на уклањању леда са београдских улица

На улицама Београда од јутрос је 311 радника ЈКП „Градскa чистоћa” који уклањају снег и лед са тротоара, а током протеклих дана на београдске улице посули су око пет тона соли, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић за Јутарњи програм РТС-а.

– Осим радника „Чистоће”, снег и лед са београдских улица уклањају и друга градска комунална предузећа. Ту су радници „Београд-пута”, који чисте саобраћајнице првог и другог приоритета, затим „Зеленила – Београд”, у чијој надлежности је око 3.000 хектара зелених површина, „Паркинг сервиса”, који чисте паркинг просторе и сви заједно раде како би се очувао комунални ред у граду. Велики посао обављају и радници ЈКП „Градско стамбено”, као и управници стамбених зграда, с обзиром на то да су према градској одлуци у обавези да уклањају снег и лед са простора ширине од пет метара од улаза у стамбену зграду. Како због веома ниских температура на улицама још увек има снега и леда, његово уклањање је заједнички посао у коме сви морамо солидарно учествовати како би се избегло могуће повређивање – казао је Радојичић, подсетивши да грађани преко градског „Беоком” сервиса могу да пријаве сва она места која нису очишћена.

Градоначелник је подсетио да је ЈКП „Градско стамбено” обезбедило течност у виду емулзије која по посипању омогућава да се у наредних седам дана не ствара лед, чак и на температурама до –50 Целзијусових степени.

– Осим станара и управника зграда који су ову течност могли добити од ЈКП „Градско стамбено”, грађани такође преко месних заједница могу добити и со за посипање, а ту су градске и општинске комуналне инспекције које контролишу чишћење снега и леда и упозоравају на неочишћена места, те апелујем на све суграђане да заједно са радницима градских комуналних предузећа допринесу сигурности свих суграђана – казао је градоначелник.

Говорећи о епидемији вируса корона и њеном утицају на рад градских комуналних предузећа, Радојичић је истакао да је због радника који су оболели посао организован на најрационалнији и најефикаснији могући начин.

– Ради се у две смене по 12 сати, велики терет је на свим градским службама од почетка пандемије, а само „Градска чистоћа” има 800 радника дневно ангажованих на пословима одношења 1.500 тона смећа. То јесте њихов свакодневни посао, уз који раде и на чишћењу снега и леда и зато апелујем да будемо солидарни и одговорни и сви заједно допринесемо да наш град буде што чистији и безбеднији – казао је Радојичић.