среда, 26. јануар 2022.

Весић: Изградњом три рени бунара, Лазаревац за више од петине појачава капацитет водоснабдевања

Изградњом три рени бунара у Вреоцима, у шта ће бити уложено 84 милиона динара, лазаревачка водоводна мрежа имаће додатна 44 литра воде у секунди, што ће значити да ће тренутни капацитет од двеста литара бити повећан за више од петине, рекао је заменик градоначелника Горан Весић. Он је приликом данашњег обиласка радова заједно са председником општине Лазаревац Бојаном Стевићем прецизирао да је један бунар већ завршен, те да је рок за завршетак комплетног посла два месеца. 

– Након тога, предстоји изградња још једног бунара, који ћемо заједнички радити. Захваљујући тим улагањима потпуно ће се решити питање водоснабдевања у Лазаревцу у оним деловима где је било проблема, нарочито у летњим месецима. Будућност Лазаревца је свакако прикључење на планирану фабрику воде „Макиш 3” – оценио је Весић.

Заменик градоначелника је навео да ће Општина надаље обнављати мрежу, која у деловима није добра, па долази до пропуштања воде. Заменом старих цеви може да се уштеди чак трећина воде. 

Он се осврнуо и на заједнички пројекат Владе Србије, Града Београда и Општине Лазаревац, а који се тиче канализације.

– Општина ће овим пројектом добити две фабрике за прераду отпадних вода, једну у Великим Црљенима и другу у самом Лазаревцу, као и 119 километара канализације – навео је Весић, додајући да ће се у појединим селима због разуђености општине радити мали системи за прераду отпадних вода.

Бојан Стевић је прецизирао да ће на тај начин канализацијом бити покривено централно градско језгро са 15 месних заједница. Он је захвалио Граду Београду и Весићу лично на реализацији значајних пројеката у Лазаревцу. 

– Рестрикције и хаварије на водоводној мрежи биле су учестале, а изградњом рени бунара стабилизоваће се водоснабдевање. Поједини делови имају мрежу од азбеста, која је стара више од три деценије, тако да када год се реконструишу улице, мењају се и те старе цеви, као што је то био случај у Јанка Стајчића и Железничкој. Тренутно је расписана јавна набавка за Милована Лазаревића, а предстоји и замена водоводне мреже у Улици Вука Караџића – нагласио је Стевић.

Канализациона мрежа преко пројекта „Чиста Србија” ради се у десет месних заједница, а највећа инвестиција је у месној заједници Велики Црљени.