четвртак, 27. јануар 2022.

Весић: Основна школа и део обреновачког насеља Вукићевица прикључени на градски водовод

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас истурено одељење ОШ „Грабовац” у обреновачком насељу Вукићевица. Обиласку је присуствовао и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић. 

Весић је том приликом подсетио да данас славимо Светог Саву, али и нагласио да је за становнике овог краја данашњи дан значајан и због чињенице да је део насеља Вукићевица, укључујући и основну школу, прикључен на градски водовод. 

– Чињеница да неко у 21. веку добије воду није за славље, јер је то нешто што је требало одавно да буде завршено, али је ситуација била таква. Деценијама уназад није било воде из градског водовода, као ни много других ствари, али сада коначно имамо довољно новца да решавамо све проблеме. Срећан сам што деца која похађају ову школу имају од данас исте услове као њихови вршњаци из других београдских школа. Чека нас изградња канализације, коју почињемо да радимо на територији Обреновца, па ће и насеље Вукићевица доћи на ред по том питању. Поред школе се налази и сеоски дом, који смо почели да реконструишемо, за шта је Град Београд обезбедио новац заједно са Општином. Трудимо се да свако место на територији града постане добро место за живот – рекао је Весић. 

Он је указао на велики значај Светог Саве за наш народ и рекао да је Свети Сава важан дан за свакога од нас. 

– Био је просветитељ, градио је школе и манастире, који су били прва урбана насеља. Био је дипломата који је успео да подигне Србију између интереса великих сила, па је наша земља, уместо ратом, добијала оно што јој је потребно његовом дипломатском вештином. Био је државник, али и више од свега онога што мислимо да је био – додао је Весић. 

Према његовим речима, прикључење школе и дела насеља Вукићевица на градски водовод, те изградња путева и јаке државе су од велике важности за људе и могу да се упореде са важним стварима које је Свети Сава радио у своје време.

– Најважнија ствар којој нас је Свети Сава научио јесте знање. Због тога сам данас и поручио деци да уче, јер знање нико не може да им узме. Држава и друштво се граде знањем. Знао је да је народ који има знање непобедив. Такав народ зна да се избори за своје интересе, уме војно да победи и културно да се уздигне. Уколико будемо размишљали као он, сваке године ћемо урадити нешто ново и добро за Србију. Морамо да напредујемо, да деца имају боље услове, да се боље живи и зарађује. Тако се подиже земља, не великим речима, већ великим делима, а понекад и малим, јер много малих дела чини велико дело. Због тога сам срећан што смо данас прикључили овај део насеља и школу на градски водовод иако ми је срамотно што у 21. веку славимо такву ствар. Када неко до сада није имао воду, онда то јесте разлог за славље. Ово је доказ да заједничким радом Вукићевицу, Обреновац и Београд можемо да учинимо бољим местима за живот, како би деца остала овде уместо да бољи живот траже у иностранству. То је могуће само ако Србија постане боље место за живот. Постоји изрека да свако умире два пута, први пут физички и други пут када нестане сећање на њега. У том случају Свети Сава је бесмртан, јер докле год буде нас, живеће и сећање на њега. Требало би да живимо како нас је научио, да волимо своју земљу и породицу и да се трудимо да нам буде боље. Данас је у насељу Вукићевица боље него што је било јуче и то је суштина сваке политике. Сигуран сам да ће сутра или за годину дана, када се поново негде окупимо, бити боље него данас – поручио је Весић. 

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је рекао да је срећан зато што је заменик градоначелника, како је истакао, од свих раскошних обреновачких и београдских школа одлучио да на Светог Саву дође у школу у насељу Вукићевица. 

– Обреновачке школе, које до скоро нису имале фискултурне сале, сада их имају захваљујући Горану Весићу. „Кичма” водоводне мреже коју смо данас пустили у функцију биће предуслов за напајање остатка насеља, али и села Љубинић, Орашац и Дрен. Водоводна мрежа која повезује Обреновац, Стублине и Уб обезбедиће водоснабдевање у насељима Трстеница, Бровић и Велико поље. Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда изабрала је извођача за изградњу водовода Велико поље, као и за изградњу водоводне мреже у насељима Трстеница и Бровић. Радови ће почети у року од неколико недеља када се оконча рок за жалбе и потпише уговор – рекао је Чучковић. 

Председник месне заједнице Вукићевица Александар Арсеновић је захвалио Граду Београду, заменику градоначелника и председнику општине и подсетио их на друге радове у овом насељу, попут асфалтирања путева и добро организованог јавног превоза.