четвртак, 27. јануар 2022.

Радојичић обишао Пету београдску гимназију, честитао Савиндан и Светосавску награду за изузетна достигнућа у области образовања

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас Пету београдску гимназију и том приликом ученицима и запосленима честитао школску славу Савиндан. Градоначелник је посебно нагласио и то да је управо ова школа, односно да су њени ученици и наставници добитници овогодишње Светосавске награде коју додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја за изузетне успехе постигнуте у области образовања, али и хуманитарног рада.

Подсетио је да је објекат у којем се налази гимназија грађен 1938. године, те да је у протекле две године уложено три и по милиона евра, захваљујући чему је школа потпуно реконструисана.

– Школа је од Министарства просвете, науке и технолошког развоја добила Светосавско признање за заслуге у домену образовања. Ђаци ове школе у претходној години освојили су читав низ престижних награда из области природних наука, пре свега хемије, биологије и физике. Такође, ученици су постигли сјајне резултате и у домену спорта. Посебно им честитам на залагањима у области хуманитарног рада, јер су својим вршњацима у школама у општини Медвеђа поклонили намештај који је до сада припадао овој школи, а у реконструисаном здању замењен је новим – навео је градоначелник Радојичић.

И деца и професори у овој гимназији веома су посвећени, додао је Радојичић, и навео да је њихова највећа заслуга то што се у овој школи највише цене образовање и трајно знање као вредности које су често запостављене у времену у којем живимо.

Градоначелник је казао да Град Београд као један од стратешких и приоритетних циљева има унапређење образовања и услова за учење и развој деце и младих.

– Само прошле године преко седамсто милиона динара уложено је у реконструкцију школских објеката. У овом тренутку обнављамо десет школа, а документација за још пет је спремна. Само у опрему у претходних пет година уложено је још око седамсто милиона динара, што се показало веома важним у условима пандемије – нагласио је Радојичић.

У претходној години, између осталих, завршена је реконструкција Земунске гимназије, а предстоје радови и на Деветој гимназији.

– У својој историји, ова школа је образовала многе значајне људе који су оставили дубок печат у областима науке, културе, уметности и јавног живота. Овде су се школовале сликарка Надежда Петровић, песникиње Десанка Максимовић и Мира Алечковић, као и многи други истакнути појединци који су изузетно допринели развоју Београда и ове земље. Улагања у образовање најважнија су за будућност свих нас. Надам се да међу овом децом у коју данас гледам, седе и наши будући велики математичари, учитељи, научници, лекари, уметници и сви они који су својим радом спремни да допринесу заједници у којој живе. Желим још једном овим дивним ученицима данас да поручим да су мудрост и знање једино оруђе у животу које нико не може да им одузме. До њих се долази само упорним и вредним радом, и сигуран сам да ће добијена знања наставити несебично да шире и преносе – закључио је Радојичић.