четвртак, 27. јануар 2022.

Отворен Трећи Међунарoдни сајам „Agro Belgrade 2022”

Трећи Међунарoдни сајам воћарства, повртарства и виноградарства „Agro Belgrade 2022”, на којем ће се у наредна три дана представити око 500 излагача, отворен је данас на Београдском сајму.

Обраћајући се присутнима на отварању манифестације, заменик градоначелника Горан Весић је рекао да је овај сајам више од обичног, јер показује како се Балкан уједињује и како постајемо регион који се економски заједно развија.

– На сајму ћемо имати прилику да се упознамо с новим технологијама у пољопривреди, затим ту су компаније које ће моћи међусобно да сарађују и размењују искуства, како бисмо заједно били бољи. Јасно је да је пољопривреда шанса нашег региона, као што је шанса и енергетика. Производња здраве хране може да нам омогући да боље живимо и да се наше земље боље развијају – нагласио је Весић.

Зато је важно што смо данас сви заједно, Република Србија, Република Албанија, Република Северна Македонија, навео је Весић и додао да су то три земље које су се удружиле да заједно остварују будућност. 

– Наша иницијатива „Отворени Балкан” отворена је и за друге земље и верујемо да ће нам се придружити и да ћемо се сви заједно боље економски развијати. Имаћемо веће тржиште, јединствено тржиште радне снаге, размењиваћемо искуства и то ће бити добро за ове три земље, али и за све друге земље Западног Балкана, које се буду придружиле – истакао је Весић.

Он је рекао да је Београд посебно поносан на пољопривреду, те да је српска престоница други пољопривредни регион у Србији, после Војводине.

– Имамо 250.000 хектара обрадиве површине, а обрађујемо 174.000 хектара. Ове године смо издвојили два милиона евра за субвенције за пољопривреду, мимо субвенција које даје Република. Наставићемо и у наредном периоду да обраћамо пажњу на пољопривреду, јер је она један од пет стубова развоја Београда. Зато ћемо се трудити да организујемо више оваквих догађаја и да више улажемо у пољопривреду. Желим да ово буде још један доказ како заједно напредујемо и идемо ка срећном, просперитетном и богатом Балкану – закључио је Весић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић је обраћајући се присутнима изнео податак да је Србија у 2021. години извезла воћe и поврћe у вредности од милијарду евра, те да су то ствари о којима смо некада сањали. 

– Отварамо нова тржишта и идемо даље, а једна од прилика за све то је и Иницијатива „Отворени Балкан” – рекао је Недимовић и захвалио USAID-у који, како је истакао, подржава конкурентну пољопривреду у Србији. 

Градски секретар за пољопривреду Саво Павичић рекао је да се данас на штанду Града Београда представља 17 пољопривредника који се баве воћарством. 

– Организовали смо тако да сваког дана долазе други пољопривредници, како би представили своје производе – навео је Павичић.

Он је најавио да ће ускоро Град расписати конкурс за субвенције у пољопривреди, у вредности од два милиона евра. Како је прецизирао, за куповину трактора опредељено је 100 милиона динара, за област воћарства и повртарства 45 милиона, за механизацију 30 милиона, за сточарство 30 милиона и за пчеларство 35 милиона динара. 

Директорка Мисије USAID у Србији Сузан Фриц указала је на важност овог догађаја за пољопривредни сектор наше земље. 

– Пољопривреда има велики потенцијал да још више допринесе економском развоју Србије. Прошлог месеца USAID је обележио 20 година развојног партнерства са Србијом, а за све то време је заједно са партнерима сарађивао на стварању бољих економских могућности и нових прилика.

Реализовано је хиљаде пројеката који су донели позитивну промену, а неки од највећих успеха су у вези са агробизнисом и пољопривредом. Освојена су нова тржишта, повећана је продаја, отворена нова и боље плаћена радна места и унапређен свеукупни квалитет и квантитет у овом сектору – казала је Сузан Фриц. 

Она је закључила да овај сектор сваке године постаје све конкурентнији, а сам „Agro Belgrade” у Србију доводи купце и потенцијалне партнере из региона и света. 

Министарка пољопривреде Републике Албаније, земље која је уз Србију и Северну Македонију потписница Иницијативе „Отворени Балкан”, Фрида Крисца је захвалила на позиву да присуствује овом значајном сајму. 

– Више од 14 компанија које раде у области пољопривреде одмах су пристале да дођу на овај сајам. Заинтересованост компанија за ово тржиште сведочи о озбиљности и важности догађаја на којем се ствара атмосфера која погодује развијању бизниса и пословања. Она сведочи о напорима и резултатима које су три министарства пољопривреде створила да омогуће бољу пословну климу и унапреде пољопривредну сарадњу – рекла је министарка пољопривреде Републике Албаније и истакла да Иницијатива „Отворени Балкан”, коју су покренули лидери ових земаља, отвара границе и излази у сусрет потребама компанија и произвођача. 

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изразио је уверење да ће четврта земља која ће приступити Иницијативи „Отворени Балкан” бити Босна и Херцеговина, што би био веома важан корак за пословну заједницу, привреднике, произвођаче.

– Надам се да ће економски интереси превладати политичке интересе или баријере – казао је Пашалић. 

Министар пољопривреде Републике Северне Македоније Љупчо Николовски је изразио задовољство овом иницијативом и истакао да му је веома драго што производи из Северне Македоније могу веома брзо, без царине и додатних компликација да стигну до потрошача у Србији.

– Ова иницијатива зато треба да се прошири и продуби, а данас смо имали прилику да видимо да је оно што је потписано у уговору и у пракси на добробит сваког грађанина. Битна је јер служи за размену искуства, повећање робне и трговинске размене, као и за напредак читавог региона – рекао је Љупчо Николовски.

По завршетку свечаног отварања, званичници су обишли штандове држава и градова учесница, као и штанд Града Београда.