среда, 2. фебруар 2022.

Проглашен први добитник књижевне награде „Београдски победник”

Писац Драго Кекановић први је добитник награде „Београдски победник” за роман „Приврженост”. На свечаности у Старом двору, на којој су говорили заменик градоначелника Горан Весић и председник жирија др Предраг Петровић, директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков уручила је награду Чедомиру Вишњићу, директору издавачке куће СКД „Просвјета”, која је издала победнички роман.

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је да се данас у Београду исписује историја, те да је Град Београд посвећен томе да ова награда траје. Нова књижевна награда је за сваку земљу и сваки град победа за културу и књижевност, навео је Весић.

– Град Београд је потписао вишегодишњи уговор са Библиотеком града Београда. Обезбеђиваћемо средства, како би награда била исплаћивана, као и све неопходне техничке услове. Награду смо предали Библиотеци града Београда, која је наша највећа институција културе на територији града, као и онима који књижевност предају, истражују и пишу, јер та награда је ваша. Ви треба да је чувате – поручио је Весић.

Он је изразио наду да ће ова награда допринети томе да се што више људи одлучује да пише, те да ће следеће године бити више писаца и издавача који ће учествовати у такмичењу за награду „Београдски победник”.

– Ми стојимо чврсто иза ове награде, а она је сада у рукама Библиотеке града Београда и наших писаца. Верујем да је то добитна формула и да ће једног дана, када се буде славила педесетогодишњица, моћи да се каже да је установљена једна респектабилна и угледна награда за књижевност. Вредност наше награде је велика за наше услове, али то не значи да не може да буде и већа и сасвим је сигурно да ћемо се као држава и град потрудити да подржавамо нашу библиотеку и оне који учествују у овој награди и њеном креирању, како бисмо на тај начин показали колико поштујемо уметност и књижевност – нагласио је Весић.

Сигуран сам да је ово доказ да Београд све више постаје град културе, рекао је Весић и подсетио да Београд издваја готово пет одсто свог буџета за културу.

– Да ли је то довољно, није, јер може и више. Зато ћемо наставити да улажемо у културу, јер то значи улагање у свест о постојању нашег народа, у очување наше традиције, културе и стваралаштва. Ова награда је победа свих нас, победа Београда, јер се Београд сврстао у ред оних градова у свету који награђују књижевност и додељују књижевне награде. Ово је победа свих оних који су учествовали у стварању награде „Београдски победник” – ту мислим на одборнике Скупштине града, Библиотеку града Београда, директорку Јасмине Нинков и све њене сараднике, наш Секретаријат за културу, секретара Ивана Карла, потпредседницу Скупштине града Андрее Радуловић. Ово је победа свих људи који су учествовали у жирију, победа свих писаца и издавача који су послали своја дела, а стигла су 162 – истакао је Весић.

Сигуран сам, додао је Весић, да ће у наредним годинама и деценијама ова награда наставити да живи, да ће бити све угледнија и да ћемо са поносом моћи да кажемо да смо учествовали у установљењу једне овакве награде. 

Како је спречен да дође и лично прими награду, овогодишњи добитник „Београдског победника” Драго Кекановић обратио се путем видео-линка и том приликом истакао да му много значи што је први добитник новоустановљене награде. 

– Значи ми приврженост коју сте ми исказали. Част ми је да будем први и на томе вам захваљујем, посебно жирију и Библиотеци града Београда. Зато ми дозволите да и ја вама честитам првог „Београдског победника” – рекао је Кекановић.

Председник жирија Предраг Петровић изјавио је да су на конкурс за награду „Београдски победник” стигла 162 романа.

– На завршној седници, одржаној 28. јануара 2022. године, жири је издвојио три књиге. Жири је одлучио да награду „Београдски победник” за најбољи роман на српском језику, објављеном 2021. године, понесе роман „Приврженост” Драга Кекановића. Овај роман издвојио се стилом, богатом језичком грађом и пажљиво изведеним приповедачким поступком. „Приврженост” обликује слојевиту визију прошлости у којој се препознају и обриси савременог Балкана – Петровић.

Жири у саставу: др Предраг Петровић, др Слађана Илић, др Наташа Анђелковић, др Петар Пијановић и др Весна Тријић, изабрао је роман Драга Кекановића за најбољи у конкуренцији 15 романа, који су били у најужем избору. Награда се састоји од статуе „Београдског победника”, која је рад вајара Зорана Кузмановића, дипломе и новчаног износа од 10.000 евра у динарској противвредности.

Догађају су присуствовали и председница Скупштине града Андреа Радуловић и градски секретар за културу Иван Карл.