субота, 12. фебруар 2022.

Радојичић: Питање „дивљих” грађевинских депонија приоритетно, могуће решење само системским путем

Говорећи за „Београдску хронику” о могућим решењима за проблем „дивљих” грађевинских депонија у Београду, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је навео да је реч о дугогодишњем проблему због чега је направљен Акциони план за управљање отпадом од грађења и рушења за период од 2022. до 2030. године, који обухвата кораке којима ће овај проблем бити решаван.

– Постоји неколико потенцијалних локација за нову депонију грађевинског отпада – у Раковици, Сурчину, у близини гробља Орловача, у Остружници и између Земуна и Новог Београда – истакао је Радојичић.

Градоначелник је додао да се тренутно овај отпад одлаже на депонији у Винчи, где је у плану да се најмање 40 одсто отпада рециклира.  

– Дакле, циљ је да се што боље искористи грађевински отпад, будући да се његовим третманом добија агрегат различите гранулације који се може поново користити у грађевинарству. Решење проблема постојања „дивљих” грађевинских депонија је једно од приоритетних питања и могуће га је решити само системским путем – закључио је градоначелник Радојичић.