понедељак, 14. фебруар 2022.

Радојичић: Чувамо природна богатства Космаја

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић саопштио је да је Град Београд издвојио близу 15 милиона динара за пројекат идентификовања, праћења и конзервације ретких, угрожених и ендемичних дрвенастих врста на подручју Космаја.

– Ова средства се издвајају из буџета Града Београда током ове и наредне, 2023. године. Космај је предео изузетних одлика и од 2004. године налази се под заштитом у циљу очувања шуме, те ретких и угрожених биљних и животињских врста – истакао је Радојичић.

Градоначелник је навео да је више од 70 одсто површине планине Космај под шумском вегетацијом где доминирају букова и храстова шума, уз мањи број четинара, те да се на Космају налази преко 550 различитих врста биљака.

– Космај и његова шира околина представљају подручје од посебног културно-историјског значаја за Београд, са већим бројем заштићених културних добара и споменика и зато ми је посебно драго што ћемо и овим пројектом допринети томе да заштитимо овај природни, али и културно-историјски драгуљ Београда – закључио је градоначелник Радојичић.