понедељак, 14. фебруар 2022.

Ада Хуја и Велико ратно острво проглашени за паркове

Одборници су на данашњој седници усвојили Предлог измена и допуна Плана генералне регулације грађевинског подручја седишта јединице локалне самоуправе – Град Београд (Целина I-XIX) – (I Фаза – 2. етапа).

Заменик градоначелника Горан Весић је истакао да је данашњи сазив скупштине омогућио да се Ада Хуја или Велико ратно острво прогласе за паркове, такође и све међублоковске површине на Новом Београду, док је „Шећерана” проглашена простором за културу.

Подсетио је да је претходна градска власт тај простор покушала да прода. 

– Данас смо заштитили све отворене блоковске површине на Новом Београду, да нам се не би десио поново Блок 37. Тај блок ће за десетак дана коначно постати градска парцела, али смо зато морали да преговарамо са инвеститором  – указао је Весић.

Главни градски урбаниста Марко Стојчић истакао је да реч о плану из 2016. године, који је заслужан за буђење грађевинске индустрије у престоници.

– Ова тачка дневног реда је можда и најзначајнија тачка данашњег заседања, јер се односи на ажурирање свега што смо радили претходних шест година. Такође ће бити усвојене неке мере рестриктивног типа које ће пооштрити критеријуме градње, посебно на општинама Нови Београд и Врачар – навео је Стојчић.

На дневном реду је било и одлагање Плана регулације подручја центра Бановог брда.

– Разлог је једноставан, наиме постоје поједине нејасноће одређеног броја грађана, те примедбе на овај план због чега смо одлучили да повучемо план како би сви били задовољни. Такође је пред одборницима и Предлог одлуке о стављању ван снаге Одлуке о изради плана детаљне регулације подручја између улица Стјепана Филиповића, Драгана Манцеа и главне железничке станице Београд центар. Договорено је са становницима насеља Стјепан Филиповић да се од тог пројекта који обухвата зелену косину изнад станице Прокоп и испод поменутог насеља одустане и прилагоди становницима тог насеља – казао је Стојчић.

Такође је усвојен и План детаљне регулације блока између улица Немањине, Светозара Марковића, Краља Милана и Краља Милутина, градске општине Савски венац и Врачар.

Стојчић је подсетио да је расписивањем јавног конкурса дефинисано неколико решења за уређење тог дела града. 

– План треба да регулише третман Славије, који није завршен, као и третман објеката који имају статус културног наслеђа, тачније који се налазе прекопута парка Мањеж и који ће апсолутно бити сачувани – најавио је градски урбаниста.

Усвојена је Одлука о изради плана детаљне регулације за део блока између улица Ужичке, Крајишке, Качаничке, Иличићеве, Градска општина Савски венац, као и Одлука о изради измена и допуна Плана детаљне регулације насеља Алтина 2 у Земуну, за Бблок 30.

Усвојена је и Одлука о стављању ван снаге Одлуке о изради плана детаљне регулације подручја железничке станице Макиш, као и Одлуке о измени и допуни Одлуке о плану детаљне регулације подручја железничке станице Макиш.