понедељак, 21. фебруар 2022.

Пронађена украдена статуа Милице Ракић

Статуу Милице Ракић, настрадале девојчице у НАТО бомбардовању, која је нестала пре неколико дана из Ташмајданског парка, пронашли су јутрос у једном београдском парку радници из „Зеленила – Београд”. На сву срећу, вандали који су уклонили статуу нису успели да је униште.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић јутрос је обавестио председника Републике Александра Вучића да је статуа пронађена. Наиме, председник је био посебно заинтересован за обнављање споменика и рестаурацију статуе како би била враћена на споменик деци убијеној у НАТО бомбардовању.

Председник Вучић рекао је да ће лично од своје плате финансирати рестаурацију статуе и њено враћање на постамент. Статуу ће рестаурирати „Ливница Јеремић”, која је и првобитно излила статуу, тако да се у наредним данима очекује да статуа буде рестаурирана и враћена на своје место. 

Горан Весић је у име Града Београда захвалио председнику који је одлучио да свој новац донира за рестаурацију споменика. Весић је истакао да је споменик Милици Ракић сведочење о најстрашнијим догађајима који су се десили током бомбардовања, због којег је настрадало више хиљада људи, међу којима је, нажалост, и неколико десетина деце.

Милица Ракић је симбол безумности тог чина, као и страдања друге деце и због тога овај споменик има посебну тежину.