петак, 25. фебруар 2022.

Отворена изложба слика Недељка Гвозденовића у Кући легата

Члан Градског већа Фадиљ Еминовић отворио је у галерији Куће легата изложбу уметничких дела академског сликара Недељка Гвозденовића поводом 120 година од његовог рођења.

– Задовољство ми је што сам у име Града Београда данас овде и што имам прилику да отворим изложбу сликара Недељка Гвозденовића, нашег истакнутог уметника, али и великог добротвора и дародавца. Наиме, иако је Недељко Гвозденовић рођен у Мостару, велики део свог живота провео је управо у нашој престоници. Он је 1980. године велики део своје заоставштине, збирку од близу 570 изабраних уметничких дела, несебично поклонио управо Београду. Ти радови су сада изложени у Кући легата и доступни су Београђанима, али и свим посетиоцима Београда и љубитељима уметности – истакао је Еминовић.

Еминовић је додао да поклон – легат чини 45 слика у техници уље на платну и картону и још 517 радова на папиру у разним техникама. Опус овог уметника, који је припадао правцу интимизма, садржи око 1.800 радова, што представља један од разноврснијих и обимнијих ауторских опуса српског сликарства друге половине 20. века. Радове је завештао и Српској академији наука и уметности, чији је редовни члан од 1970. године, затим Факултету ликовних уметности на којем је предавао, као и родном Мостару.

Гостима, партнерима, посетиоцима и поштоваоцима уметничког опуса Недељка Гвозденовића обратили су се и директор Куће легата Филип Брусић-Ренауд, као и Светлана А. Митић, историчар уметности и музејски саветник Музеја савремене уметности у Београду.

Дела овог истакнутог уметника биће изложена до 24. марта 2022. године.