субота, 26. фебруар 2022.

Посађено 35 стабала поводом 35 година Београдског маратона

Председник Скупштине града Никола Никодијевић и заменик градоначелника Горан Весић учествовали су данас у садњи 35 стабала четинара у парку „Ушће” поводом 35 година постојања Београдског маратона. Догађају су присуствовали секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић, секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, и директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић.

Никодијевић је захвалио Дејану Николићу, директору Београдског маратона, на свему што је током година радио за ову спортску манифестацију.

– „Маратон” негује традицију да уз спортски део увек постоје и друптвено одговорне активности. Ове године акценат је на заштити и очувању животне средине и повећању броја и квалитета зелених површина у Београду. Верујем да ће данас посађене саднице будуће генерације подсећати на Београдски маратон, који је свакако један од најлепших догађаја у нашем граду. Маратон је најмасовније такмичење које се одржава у Београду и надам се да ће ово бити подстицај свима да воде рачуна о заштити животне средине. Требало би да свако лично допринесе бољем и здравијем Београду, а познато је да грађани само једним кликом на телефону, преко апликације „Засади своје дрво”, могу да учествују у оваквим акцијама. Надам се да ћемо у будућности обележавати још много јубилеја Београдског маратона и садити још више стабала – рекао је Никодијевић.  

Весић је истакао да 35 стабала која су данас посађена имају симболику – 35 година Београдског маратона, најлепше спортске манифестације у Београду, са вишедеценијском традицијом.

– Такође, на овај начин показујемо колико водимо рачуна о заштити животне средине. Током прошле године, ако се узме у обзир само садња коју је реализовало „Зеленило Београд”, у парковима и дрворедима посађено је 8.000 стабала. Укупно, Београд има 57.000 дрворедних стабала и више од милион стабала у парковским површинама. Од 2014. године посађено је преко 2,5 милиона стабала када су у питању шуме, а то је само учинак Града Београда, не рачунајући оно што раде „Србијашуме”. То показује колико нам је животна средина важна и колико нам је важно пошумљавање. У Београду је 15 одсто површине под шумом, плус додатних 15 одсто зелених површина. Када би се томе додало пољопривредно земљиште које ми не рачунамо, док други градови у свету и то рачунају, проценат би сигурно био преко 60 одсто. То говори да је Београд град који води рачуна о заштити животне средине, да је „зелени” град, али то не значи да не би требало још више да радимо и садимо нова стабла. Због свега наведеног, данашња акција је важна и показује какви су приоритети града по овим питањима – закључио је Весић.  

Директор маратона Дејан Николић захвалио је Никодијевићу,Весићу и секретарки Вилотијевић на могућности да Београдски маратон остави траг и друштвено одговорним деловањем.

– Трудили смо се и раније, а сигурно ћемо и убудуће наставити да промовишемо спорт и заштиту животне средине. Град Београд је наш главни партнер и покровитељ. Без Града не бисмо могли да организујемо овакав догађај. Ово је заиста леп начин да обележимо наш велики јубилеј – 35 година постојања Београдског маратона – рекао је Николић.