уторак, 1. март 2022.

Линијски парк – најважнији пројекат уређења јавних површина

Радови на изградњи Линијског парка почели су од парка који је завршен пре годину и по дана поред Бетон хале и пружају се ка 25. мају, што означава прву целину, рекао је градски урбаниста Марко Стојчић у изјави за канал Вести ТВ Пинк.

– Прву целину ради наше Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд”, а онo ће радити и другу. Очекујемо да прва целина буде завршена до јуна, а почетком јуна почеће изградња и друге. Паралелно с тим, Секретаријат за инвестиције припрема документацију како би се у наредне две до три недеље расписала јавна набавка за пројектовање и извођење целина од три до десет. У међувремену ћемо изводити радове на заштити утврђења Београдске тврђаве које се ту налази – рекао је Стојчић.

Он је оценио да је Линијски парк најважнији пројекат уређења јавних површина у Београду.

– Линијски парк се простире у дужини од 4,6 километара. Некада је ту била пруга, а сада се већ види да је то нови простор којим ће моћи да пролазе пешаци и бициклисти. Тај квалитет даје потпуно другачији изглед и функцију великом делу општина Стари град и Палилула, јер ће суграђани моћи пешке да сиђу до Саве и Дунава. Такође, донеће пуно спортских и културних садржаја. Линијски парк имаће садржаје за старије, децу и младе и заиста представља узбудљив пројекат у чијој изради су учествовале младе архитекте из целе Србије – казао је градски урбаниста.

Стојчић је подсетио да ће Линијски парк имати десет различитих целина које су пројектовали различити тимови.

– Укупно 55 људи је радило на идејном решењу и свака целина има своју причу, али и заједничке коридоре. Сваки део има другачије зеленило и другачије садржаје. Тиме дајемо до знања да су нам пешаци на првом месту, потом бициклисти, јавни градски превоз, па тек онда аутомобили. Овај парк је по свом обиму један од највећих у граду и има улогу да потпуно укине пресецање коридора великим саобраћајним токовима, тако да ће пешак много лакше моћи да дође до река – казао је Стојчић.