петак, 18. март 2022.

Уклањање дивљих депонија на Чукарици

На иницијативу Градске општине Чукарица, а у сарадњи са Секретаријатом за заштиту животне средине Града Београда и Јавним комуналним предузећем „Градска чистоћа”, спроведена је акција уклањања дивљих депонија на више локација на територији Чукарице, саопштили су из ове општине. 

Нагомилани отпад који су несавесни грађани одлагали у протеклом зимском периоду очишћен је са угла улица Ендија Ворхола и Савске магистрале, у Авалској улици у Железнику до Ибарске магистрале, у Галипољској улици, као са Ибарског пута после искључења са Лабудовог брда. Током ове акције однесено је 300 метара кубика смећа.

Осим што руже слику Чукарице, дивље депоније утичу и на загађење ваздуха, воде и земљишта и самим тим угрожавају здравље људи. Имајући у виду чињеницу да се најчешће налазе у близини насељених места и дуж саобраћајница, њихово уклањање је било неопходно.

– Морамо да подигнемо свест грађана да се одговорније понашају према животној средини, јер није решење да сваке године изнова правимо депоније и онда трошимо ресурсе на њихово уклањање – поручио је члан Општинског већа Александар Благојевић и подсетио да су недавно екипе „Градске чистоће” уклониле око 150 кубних метара смећа са депоније која је изнова створена у потоку Париповац у Жаркову.