понедељак, 21. март 2022.

Никодијевић: Приоритет повећавање површина под шумама

Председник Скупштине града Никола Никодијевић и секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић присуствовали су данас обележавању Светског дана шума на Тргу републике. Тим поводом, Секретаријат за заштиту животне средине приказује на Тргу републике од 12 до 20 часова филмове о заштићеним природним добрима на територији Београда.

Никодијевић је рекао да је и данас важно сетити се колики значај шуме имају на живот, животну околину и људе.

– Важно је напоменути да су шуме важне за економију земље, града, за квалитет животне средине. Оне утичу на квалитет воде, ваздуха, земљишта, као и на људе, нарочито у великим и урбаним срединама као што је Београд. Захвалан сам Секретаријату за заштиту животне средине који на систематичан начин годинама уназад управља постојећим површинама које су под шумама у Београду – истакао је Никодијевић.

Према његовим речима, два су правца деловања у Београду – да се постојећи шумски фонд очува и обнавља. Шуме су у великом делу достигле своју физиолошку зрелост, али се морају и повећавати површине под шумама.

– У овом тренутку имамо око 15 одсто шумских површина и још 15 одсто под зелених, што је око 30 процената зелених површина у Београду. Интенција је да у наредним годинама повећамо шумске површине. У последњих неколико година засадили смо више од 2,5 милиона шумских садница, као и преко 60.000 дрворедних садница у самом центру града. У наредном периоду приоритет ће бити нове шумске површине, обнова постојећег шумског фонда и што већи број зелених површина, паркова, урбаних џепова у ужем центру града како бисмо имали зелене оазе и у најурбанизованијим деловима Београда. Имамо велику подршку Владе Републике Србије, Министарства заштите животне средине, као и сјајан тим стручних људи у Граду Београду. Верујем да смо на добром путу и да ће Београд сачувати своје шуме, зелене површине и да ћемо их у будућности имати још више – закључио је Никодијевић.

Секретарка Вилотијевић је рекла да Секретаријат за заштиту животне средине обележава Светски дан шума тако што поклања четири филма грађанима које могу да погледају до 20 сати.

– Филмови говоре о три специфична заштићена природна добра, о Великом ратном острву, Космају и Авали. Филмови су едукативног карактера, показују шта имамо у Београду и како Град Београд и Секретаријат за заштиту животне средине чувају ова заштићена природна добра – истакла је она и додала да Град Београд у мају организује Форум урбаних шумара.

Према њеним речима, после 12 година заштићено је 1.860 хектара шуме и сада се чека управљач. Тако, додала је, Београд добија нову заштићену шуму.

Скупштина Града Београда је од 1993. до 2022. године прогласила заштиту 40 споменика природе, три предела изузетних одлика и два стаништa. У плану за 2022. годину је да статус заштићеног подручја добију Ада Циганлија, Шупља стена, језеро Бела река и Земунски парк, као и предео изузетних одлика – Форланд леве обале Дунава код Београда.