уторак, 22. март 2022.

Весић: Град избацује еколошки неприхватљива горива

Заменик градоначелника Горан Весић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и градска ресорна секретарка Ивана Вилотијевић потписали су данас уговоре о реализацији шест пројеката из области заштите животне средине који ће се реализовати у четири београдске општине.

Уговори су у Палати „Србија” потписани са председницима општина Раковица, Савски венац, Звездара и Вождовац.

Весић је захвалио Министарству заштите животне средине што је одабрало шест пројеката којима је предвиђено гашење већег броја котларница на мазут. Вредност пројеката износи више од 55 милиона динара који ће омогућити гашење котларница у великим јавним објектима у четири градске општине, прецизирао је заменик градоначелника.

– Град Београд тиме даје свој допринос у даљем смањењу загађења ваздуха. То је наставак гашења котларница у престоници, независно од ресорног министарства, и прелазак на горива која су еколошки прихватљива – навео је Весић.

Он је истакао да је јуче у Спортском центру „Ташмајдан” угашена котларница на мазут, док ће у наредним седмицама бити угашена у Хали „Пионир”, као и котларница у Улици 27. марта.

Када је реч о озелењавању, Весић је истакао да Београд има 30 одсто територије под зеленим површинама и 16 одсто под дрворедима. Он је подсетио да је за последњих 10 година засађено у Београду око 2,5 милиона шумских садница и више хиљада дрворедних стабала на површини већој од 1.000 хектара.

План је, према његовим речима, да се до 2026. године проценат озелењавања повећа за два одсто. Најавио је у наредним седмицама набавку нових аутобуса јавног превоза на природни гас.

– Град Београд је само ове године купио 100 аутобуса на природни гас. Управо смо купили и аутобусе на гас за превоз деце, као и 10 електричних аутобуса за градски превоз. Када додамо почетак изградње метроа и ширење линија Бг воза, јасно је да смо у Граду опредељени да избацимо горива која нису еколошки прихватљива и да тако допринесемо очувању животне средине и квалитетнијем ваздуху – закључио је Весић.

Министарка Вујовић је истакла да потписивање уговора из шест пројеката представља изузетан пример сарадње ресорног министарства и Града Београда. Она је прецизирала да ће према уговорима бити замењени котлови у неколико јавних објеката у више градских општина, али и индивидуална ложишта грађана, када је реч о општини Звездара, која ће бити субвенционисана.

Она је истакла да је то министарство за ову годину определило преко 350 милиона динара у циљу побољшања квалитета ваздуха и најавила конкурс за пошумљавање, на који се такође пријавило више београдских општина.

Председница општине Вождовац Ивана Томић Илић је у име грађана ове општине и Спортског центра „Бањица” захвалила Граду Београду и министарки Ирени Вујовић јер су, како је рекла, разумели колико је важно да се угаси котларница и да се више овај објекат не греје на мазут.

– У близини центра налази се Бајфордова шума, а досадашњи начин грејања је изузетно штетан по животну средину. Много мазута се до сада трошило да би се угрејали и базени и цео спортски центар – истакла је Ивана Томић Илић.

Председник општине Раковица Милош Симић истакао је да ће ова општина и у будућности пратити пројекте које расписује Министарство заштите животне средине, те да ће сигурно конкурисати како би грађанима обезбедили квалитетнији и бољи живот.

Општина Савски венац је, како је подсетио председник општине Милош Вуловић, конкурисала за два пројекта, и то за замену котлова у два вртића како би се прешло на еколошки прихватљиве енергенте.

– И у протеклом периоду смо доста урадили за најмлађе на Савском венцу. Основне школе „Војвода Мишић” и „Стефан Немања” добиле су централно грејање, а засађено је и доста нових садница. Настављамо са борбом за заштиту животне средине – навео је Вуловић.

Према речима председника општине Звездара Владана Јеремића, данашње потписивање уговора је само потврда синергије која постоји између Министарства заштите животне средине, Града Београда и Општине Звездара.

– У име ученика ОШ „Владислав Петковић Дис” у Великом Мокром Лугу, као и становника општине Звездара, захваљујем ресорном министарству и Граду Београду на разумевању и подршци. Ми смо као Градска општина аплицирали и за пројекте за пошумљавање и верујем да ће бити препознат квалитет тих пројеката – истакао је Јеремић.