уторак, 19. април 2022.

У „Чистоћу” стигле амфибије за третман ларви комараца

Два амфибијска возила за спровођење третмана ларви комараца стигла су у ЈКП „Градска чистоћа”, саопштено је из овог предузећа.

Ларвицидни третман у циљу смањења бројности комараца спроводи се од средине марта у Београду претежно на каналима, каналиским мрежама и изливима Саве и Дунава.

Амфибија је посебна врста моторног возила које се може кретати по земљи и води. Када се креће по земљи користи погон точковима, док се за кретање по води користе посебни пропелери, односно елисе. Због своје мултифункционалности и могућности кретања на више начина, амфибијска возила олакшаће рад оперативцима на терену и омогућити спровођења ларвицидног третмана на локацијама до којих се никада раније није стизало.

– За ова возила практично не постоје препреке тако да ће од сада наше екипе успевати да ларвицидним третманом обухвате локације до којих никада нисмо успели да стигнемо. За теренска возила нераван терен не представља проблем, али не можемо стићи до свих излива река јер нас у томе спречава муљ, док нас чамцима са река у приласку спречава густо растиње кроз које не можемо да се пробијемо. У овом случају амфибије решавају проблем, а резултат ће надамо се бити смањена бројност одраслих комарца. Очекујемо да се појаве средином маја када ћемо у складу са мониторингом и временским приликама кренути и сузбијање одраслих комараца упоредо с наставком ларвицидног третмана – рекао је Марко Попадић, директор ЈКП „Градска чистоћа”.