среда, 27. април 2022.

Весић: Почело уклањање „дивље” депоније у Батајници, Град тражи строже казне

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас локацију „дивље” депоније у Батајници коју су екипе „Градске чистоће” почеле да уклањају. Иако су пре неколико година у наставку Широког пута у овом земунском насељу постављене бетонске баријере и табла са знаком да је строго забрањено одлагање шута и другог отпада, несавесни грађани таблу су оштетили, а баријере разбили и уклонили. Због таквог понашања, оценио је Весић, ово је једна од највећих нелегалних депонија у Земуну. 

– Ово је најбољи доказ како сами себи уништавамо животну средину и ружимо Београд. Наставићемо да чистимо „дивље” депоније, али то нема смисла ако не променимо законске прописе и овакво неодговорно понашање. Град Београд ће иницирати измену законских прописа, као што је и раније чинио, а овог пута циљ ће бити да се обавезно кажњавају прекршиоци много оштријим казнама, уз могућност одузимања камиона – истакао је Весић.

Весић је најавио да ће се на овој локацији поставити камере, те да је у плану да се отвори „рециклажно двориште” како би се отпад по прописима сортирао, одлагао и третирао. Заменик градоначелника је још једном упутио молбу суграђанима да не одлажу отпад на места где то није дозвољено јер тако „чувамо наш град”.

Директор „Градске чистоће” Марко Попадић прецизирао је да је ово предузеће у сарадњи с Градом Београдом од почетка године уклонило више од 20 оваквих депонија, те да ова конкретно има више од две и по хиљаде кубних метара отпада. 

– Посао ће трајати петнаестак дана. Овде нас очекује изградња рециклажног центра, како би се отпад одвајао и потом прерађивао. У Земуну данас почињемо чишћење још једне „дивље” депоније – најавио је Попадић, подсећајући све да имамо једну планету коју морамо да чувамо, полазећи од свог места, свог града. 

Председник општине Земун Гаврило Ковачевић навео је да се ова депонија прави више деценија јер неодговорни грађани из ове и суседних општина ту одлажу свакојак отпад и шут. 

– У наредном периоду с градским структурама покушаћемо да решимо проблем још једне депоније, која се налази код „Батајничке петље”, како би се и та локација, на којој засигурно има десетак хиљада кубика отпада, култивисала и средила. Истовремено, Општина Земун у последњих годину дана интензивно уклања мање депоније – казао је Ковачевић и позвао грађане да пријаве проблем.

„Пријави проблем” – назив је акције у којој грађани активно учествују, комуницирајући са градским и општинским надлежним органима, позивајући их и указујући на оно што је нужно да се уради у њиховим насељима. Важну улогу координатора у томе има Секретаријат за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима чији је секретар Дарко Главаш присуствовао данашњем догађају.