среда, 27. април 2022.

Градоначелник Радојичић и амбасадор Хил посадили стабла америчког јавора

У оквиру акције „Дрво за Београд”, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић посадио је данас, заједно са амбасадором Сједињених Америчких Држава Кристофером Хилом и његовом супругом Џули, три саднице америчког јавора на левој обали Саве, у парку у Бродарској улици. Догађају су присуствовали извршна директорка оперативних послова ЈКП „Зеленило – Београд” Наташа Шишаковић и сарадница за програме сарадње у области заштите животне средине, науке и технологије при Амбасади САД-а Тиа Лебер.

Градоначелник Радојичић је истакао да га радује што је амбасадор САД показао добру вољу да учествује у наставку акције „Дрво за Београд” и захвалио на свему што Амбасада и САД чине како би Београд био још лепши и здравији град. Он је подсетио да ЈКП „Зеленило – Београд” сваке године посади близу 5.000 стабала, а да је Град Београд својом акцијом „Дрво за Београд” са додатних око 2.500 стабала тај број значајно повећао и тиме дао свој допринос побољшању квалитета животне средине.

– Циљ нам је да у Београду имамо 25 одсто зелених површина. У овом тренутку у урбаном делу града тај проценат износи око 15 одсто, тако да циљ није лак, али је достижан захваљујући оваквим акцијама и посвећености. Ова садња је симбол много већег пројекта у којем заједнички морамо учествовати, а то је борба против климатских промена. Такође, ова садња истовремено представља и симбол добрих односа између наше две државе. Саднице ће наставити да расту као што ће наставити да расте и сарадња између наше две земље – казао је Радојичић, подсетивши да је Амбасада САД-а и прошле године учествовала у овој акцији, када је стабла четинара посадио тадашњи амбасадор Ентони Годфри.

Амбасадор Хил je захвалио на прилици да учествује у акцији „Дрво за Београд” и подсетио на пословицу „Дрво је најбоље посадити пре двадесет година, али ако то нисмо учинили тада, онда је најбољи тренутак – сада”.

– Посадили смо стабла америчког јавора која ће некоме једнога дана послужити као хлад и заштита од сунца. Наравно, видим да Град Београд има амбициозан план да град учини још лепшим и здравијим и могу вам рећи да је данашњи Београд у односу на онај од пре 40 година, када сам ја у њему живео, много лепши. Постао је град паркова, дрвећа и цвећа и надам се да ћемо и ми, као америчка амбасада, наставити да учествујемо у том процесу – рекао је амбасадор Хил.

Акција „Дрво за Београд” спроводи се од 2019. године на иницијативу градоначелника Београда, а у сарадњи са Јавним комуналним поредузећем „Зеленило – Београд”. Прва садња у оквиру ове акције реализована је 22. новембра 2019. године и од тада је кроз различите врсте донаторских садњи до сада посађено близу 2.500 садница.