четвртак, 28. април 2022.

Београд добио аутентичну сорту лала

Главни урбаниста Марко Стојчић, амбасадор Холандије Јост Рајнтајс и представник пројекта „Зелени градови Србије” Ханс Бустер потписали су данас у Старом двору сертификат којим је Београд добио аутентичну врсту лала, које ће носити име по првој жени архитекти у Србији – Јелисавети Начић.

Стојчић је изразио захвалност Амабсади Холандије на овој иницијативи и рекао да су Београд и Србија поносни што имају посебну врсту лала.

– Такође, желим да захвалим Амбасади Холандије са којом сарађујемо на великом броју пројеката који се тичу уређења зелених површина и озелењавања града у оквиру пројекта „Зелени градови Србије”. Велику помоћ имали смо и од холандских компанија, као и од њиховог представника Ханса Бустера. Они су нам помогли у унапређењу пројекта Линијског парка. Изградња Линијског парка је почела и већ у другој половини године биће видљиве зелене површине које ће бити модерног изгледа и другачије од свега што је до сада било уобичајено. Искуства Холандије по овом питању су заиста велика и много ће нам значити. Радујемо се даљој сарадњи, а један од резултата заједничког рада Града Београда, Амбасаде Холандије и Удружења грађана „Supernatural” јесте проглашење Аде Хује јавном зеленом површином, односно парк-шумом. То ће бити, после пола века, прва велика пошумљена површина у ужем градском језгру која ће имати позитиван утицај на климу и квалитет ваздуха у граду. Холандија је земља која има најбоља искуства у овој области и сигурно је да од њих можемо пуно тога да научимо – рекао је Стојчић.

Амбасадор Холандије Јост Рајнтајс је изразио задовољство због прилике да поново сарађује са Градом Београдом у пројекту који се односи на озелењавање и побољшање квалитета зелених површина.

– Уређене зелене површине су веома значајне, како за животну средину тако и за расположење људи. Ова сорта лала ће се звати по Јелисавети Начић, првој жени архитекти у Србији, која је била и глобално позната, о чему сведочи и чињеница да има своју страницу на Википедији на холандском – рекао је амбасадор Холандије Јост Рајнтајс.

Координатор пројекта „Зелени градови Србије” Ханс Бустер је рекао да је веома поносан због прилике да представља кластер холандских компанија које сарађују са Градом Београдом и Владом Србије.

– Желимо да помогнемо Србији да постане „зеленија” и да буде боље место за живот. Надам се да ћемо наставити сарадњу и урадити још много добрих ствари за Београд и Србију – рекао је Бустер.