четвртак, 28. април 2022.

Акција сузбијања крпеља пред првомајске празнике

ЈКП „Градска чистоћа” Београд, Сектор екологије и унапређења животне средине, сутра ће спровести мере контроле и смањења популације крпеља на јавним површинама на територији града Београда, саопштено је из овог предузећа. 

Велика акција сузбијања крпеља ће се спроводити од 10 до 14 часова и обухватиће јавне зелене површине. Третираће се површине Липовачке шуме, Спортског центра „Јајинци”, Миљаковачке шумe, Бањицe, Хајд паркa, Топчидерa, Кошутњакa, Пионирског градa, Филмског града, Нове Скојевске, парка на Бановом брду, парка „Беле воде”, Аде Циганлије, Аде Хује, Шумица, Звездарске шуме, Ташмајдана, Калемегдана, шеталишта „25. мај”, Миријевског венца, Новог Београда (Ушће са приобаљем, околним парковима и др.), Земунског парка, потез приобаља (Блок 45 – Галовица), потез Макиша (десна обала Саве), од Црвенке до Панчевачког моста, од Панчевачког моста до Малог раја, Бојчинске шуме, Спортског центра „Сурчин”, Степиног гаја, Авале (излетничке површине), Гроцке, Младеновца, Сопота, Лазаревца и Барајева.

По потреби ће бити обухваћене и друге површине као што су паркови, излетишта, шеталишта, парк-шуме, шуме, дечија игралишта, спортски центри и друге зелене површине на којима борави већи број људи и животиња.    

Сузбијања крпеља се спроводи уколико временске прилике то дозвољавају. За потребе хемијског третмана ових зглавкара користи се препарат регистрован у Министарству за заштиту животне средине и уписан у Привремену листу биоцидних производа. 

Из овог предузећа апелују на суграђане да екипама које изводе третмане сузбијања крпеља омогуће несметан рад, а на пчеларе да предузму потребне мере како би заштитили пчеле током спровођења акција. 

Од априла 2021. године лабораторија Сектора екологије и унапређења животне средине Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа” обавља и анализу крпеља уклоњеног са тела човека и животиње на присуство бактерије Borrelia burgdorferiу, изазивача лајмске болести, у складу са ценовником ванредних услуга предузећа.

Суграђани сваког радног дана, од 7 до 15 часова, могу донети на анализу крпеља уклоњеног са коже човека или животиње у лабораторију „Градске чистоће” на Бановом брду, Требевићка 16. 

Неопходно је да се заинтересовани најаве пре доласка у лабораторију позивом на број телефона 011/3054-042 или 063/1131-096.

Такође, грађани могу сваког радног дана од 7 до 15 часова да пријаве локације на којима примете присуство крпеља позивом на бесплатни број телефона 0800-000-807 или путем електронске поште на адресу: ekologija@gradskacistoca.rs.